NP Sutjeska: Sada više nego ikad nam je potrebna pomoć

Vijesti 03. feb 201820:19 > 20:21
Srna

U Dolini heroja na Tjentištu danas je došlo do većeg odrona zemljišta, koje potencijalno može ugroziti i spomenik bitke na Sutjesci, a tim povodom su se oglasili iz Nacionalng parka Sutjeska.

“Klizište koje se jutros pokrenulo u Dolini heroja, ispod Spomenika Bitke na Sutjesci, neće biti moguće sanirati bez pomoći viših instanci vlasti. Koliko god se trudili da vratimo stari sjaj Nacionalnom parku “Sutjeska”, priroda nam pokaže da ništa ne možemo uraditi sami”, naveli su putem zvanične Facebook stranice.

“Dragi prijatelji i poštovaoci antifašističkih tekovina, bivše nam države, sada više nego ikad nam je potrebna pomoć, ne samo da Dolinu heroja vratimo u prvobitno stanje, već i da Sutjesku ponovo vratimo tamo gdje joj je mjesto. Na prvo mjesto svih destinacija koje treba posjetiti.

Smrt fašizmu!”, stoji u saopštenju.

Klizište se pojavilo iza 11 sati, a pretpostavlja se da je izazvano obilnim padavima, koje ne prestaju na području Foče već dva dana.

Direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović je potvrdio da je situacija na prostoru u Dolini heroja veoma teška.

“Klizište je odnijelo pola brda, a ugrožen je prostor na kojem se nalazi spomen-kosturnica i spomenik borcima stradalim tokom Bitke na Sutjesci” kazao je Pavlović.

Monumentalni spomenik od bijelog betona, u znak sjećanja na Bitku na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu, rad Miodraga Živkovića, otkriven je 5. septembra 1971. godine.

Sastoji se od dva simetrično postavljena betonska krila, visine 19 metara, između kojih se nalazi prodor oblikovan borcima i kolonama u pokretu. Prošle godine počele su pripreme za njegovu restauraciju.

Prethodno je 1958. godine sagrađena Spomen-kosturnica u koju su pohranjeni posmrtni ostaci 3.301 borca bitke na Sutjesci.