Izetbegović o kandidaturi Komšića: Ja to ne bih uradio

Vijesti 04. feb 201814:36 > 14:41
Svreenshot/HRT

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SDA Bakir Izetbegović u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u govorio je o kandidaturi Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH. Kako je kazao, on to ne bi uradio da je na Komšićevom mjestu.

Što će se dogoditi ako Željko Komšić ponovo bude izabran u Predsjedništvo, bilo je pitanje urednika i voditelja Aleksandra Stankovića.

“Mislim da se to neće desiti, mislim da će se kandidovati, ali da neće proći. Da sam na njegovom mjestu, ja to ne bih radio iz razloga koje ste vi naveli. Međutim, šta će se desiti ako bude izabran? Ništa posebno. Imat ćemo člana Predsjedništva, a Hrvati imaju niz pozicija sa kojima mogu da zaustave faktički sve što hoće”, kazao je Izetbegović.

Kako je kazao, moguće je da će doći do promjene Izbornog zakona kada je u pitanju federalni Dom naroda.

“Ako se i to ne postigne, onda će Centralna izborna komisija vjerovatno izaći sa rješenjem i bit će izbora”, naveo je Izetbegović.

On je dodao da se međunarodna zajednica se već angažira  kada je u pitanju Izborni zakon.

“Traže neko rješenje koje će biti svima prihvatljivo. Sve što se dogovore, što neće poremetiti ovaj balans, za nas je prihvatljivo. Do sada je uvijek SDA išla naprijed i trpila političku štetu, a nije uspjela da riješi stvar. Ovaj put će to drugi raditi”, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SDA Bakir Izetbegović u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u.