Obilježeno 76 godina od stradanja Srba u banjalučkim selima

Vijesti 04. feb 201816:10 > 16:16
Anadolija

Služenjem liturgije i parastosa, te polaganjem vijenaca na spomenik u banjalučkom naselju Drakulić danas je obilježeno 76 godina od ustaškog pokolja nad srpskim stanovništvom u selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac.

Ustaše su u ranim jutarnjim časovima 7. februara 1942. izvršile pokolj nad srpskim stanovništvom u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a prema zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

U ovom zločinu ustaše su pod komandom nadporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića, iz takozvanog

“Tjelesnog zdruga Ante Pavelića”, uz pomoć banjalučkih ustaša ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima. Prije početka pokolja potrovani su psi kako ne bi uzbunili stanovništvo na ovom području.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

“Stradao mi je tetak i tetka i petoro njihove djece i strina i njena kćerka, 15 godina je imala. Poklano je sve u Drakuliću ovdje. Žalosno je to šta se sve desilo”, ispričao je Desimir Kalaba (80). On svake godine odaje počast žrtvama. Kaže da to nije trebalo i nije smjelo da se desi, naročito jer su u pitanju žene, djeca. Iako je imao četiri godine kada su ubijeni upamtio je tetku i tetka Kostu i Nevenku Stanković.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

“Ne može se to zaboraviti nikada”, kazao je Kalaba.

Obilježavanju su prisustvovali Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, delegacija Narodne skupštine RS, Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, kao i mnogobrojni građani za koje je bio organizovan besplatan prevoz iz centra grada do Drakulića.

“Stravično stradanje Srba 7. februara 1942. godine je dokaz da je NDH izvršila genocid i holokaust nad Srbima na ovim prostorima. Ono što mi želimo kao srpski narod i srpska republika je da obezbjedimo mir za sve, za pripadnike svih naroda, ali ono što očekujemo od savremene države Hrvatske je da prizna genocid i holokaust koji je učinjen nad Srbima u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Dodik u obraćanu novinarima nakon pomena.

Prema njegovim riječima “komunizam je učinio da su stradanja Srba pretvorena u stradanja žrtava fašizma što nije tačno jer je projekat HND bio da se pobiju Srbi i oni su to revnosno radili, kao ovdje, Jadovnu, Jasenovcu i mnogim drugim mjestima”.

“Nepodnošljivo je da je ostalo zaboravljeno ili nije dovoljno osuđeno, a za to su koliko krive ustaše toliko i komunisti koji nisu dozvoljavali da se za ovo na pravi način utvrde istorijski dokazi”, rekao je Dodik.

Milenko Savanvić rekao je da je 7. februara 1942.godine sve počelo u rudniku Rakovac, a nastavljeno je u Drakuliću, Šargovcu i Motikama.

“To je zločin koji pokazuje koliko ljudski razum može da ode u negativu i to ničim ne može da se opravda i ne treba ni pokušavati opravdati”, rekao je Savanović.