Jusko za N1: Nikada nismo imali ovakvu ponudu

Vijesti 05. feb 201809:23 > 09:26
N1

Ministar saobraćaja i komunkacija BiH, Ismir Jusko za N1 je potvrdio da danas u BiH stiže turska delegacija - sa kojom će se razgovarati o izgradnji brze ceste Sarajevo - Beograd. Zvanični sastanak zakazan je za sutra, 6. februar.

“Nakon godinu dana, na sastanku u Istanbulu defininsane su dvije rute, jedna preko Tuzle, druga preko Višegrada. Struka je istakla da Tuzla trpi najviše saobraćajno zagušenje, 22.000 vozila na dnevnoj bazi. Isticao sam, Tuzla je bila prioritet da se riješi, s druge strane – to je jaka industrijska zona, milion stanovnika, a kada imate ovakvog investitora – to je ispružena ruka”, naveo je Jusko.

On je ocijenio da ni Istočna Bosna ne treba ostati odsječena.

“Čuo sam da nema dovoljno vozila na dnevnoj bazi, i da ta dionica nije isplativa. Pa kako će kada nemate infrastrukturu. Kada napravite kvalitetnu autocestu – kapacitet će se povećati”, ocijenio je ministar Jusko.

“Nakon Istanbula, imao sam priliku da vidim oba projekta i kraka koji se spajaju sa glavnim gradom, imate Sjevernu Bosnu koja se spaja sa Koridorom 5C, sa Srbijom i Hrvatskom u tom dijelu. Imamo projekat na stolu, ispred nas je puno posla”, naveo je za N1 Ismir Jusko.

Istakao je da to nije samo posao državnog ministarstva, nego da će ulogu igrati i entitetska ministarstva.

“Svi kao tim možemo dovesti da projekat ne čeka. Struka je rekla da ne trebamo biti optimistični. Treba dosta stvari spremniti na terenu, obići svaki metar, vidjeti koliko je tunela, koliko klizišta, koliko je privatnog zemljišta – a to bi trajalo dvije godine”, izjavio je za N1.

Da li će se onda odlučiti ruta dionice Sarajevo-Beograd?

“Mi imamo definisano, kružni tok prema Istočnoj i Sjevernoj Bosni, ne bih da prejudiciram i govorim da će biti za tačno dvije godine, nisam sam u vertikali. Ja ću kao državni ministar pravovremeno, etapu po etapu informisati javnost. Turska delegacija dolazi danas, svima nam je stalo da krene. Prijedlozi su jasno definisani, ostavio bih po strani razgovore – više konkretnog rada”, rekao je ministar saobraćaja i komunikacija.

“Turska će snositi finansije, kada danas dođu i sutra – tema će biti način finansiranja. Dozvolite da završimo sastanak, da nam prezentuju kako, a mi ćemo poslati saopštenje”, izjavio je Jusko.

Niko do sada nije izašao sa informacijom koliko bi trajala gradnja ceste Sarajevo – Beograd, pa tako ni državni ministar nije to želio dok ne dobije konkretne podatke od struke.

“Trebamo prihvatiti ispruženu ruku investitora, nikada nismo imali ovakvu ponudu. Građani će imati benefite od projekta”, potvrdio je za N1.

Tema razgovora u Novom danu bio je i Koridor 5C. Potvrdio je Jusko da se grade dvije dionice kod Zenice, i to bi trebalo biti gotovo u skorije vrijeme.

“Dionica kod Svilaja je završena, a bila je u krizi. U julu bi obale trebale biti spojene. 200.000 KM koje smo dobili bit će namijenjene za dionice kod Zenice, Doboja i prugu Brčko. Ova godina će donijeti dinamiku”, rekao je.

On je potvrdio za N1 da su počeli radovi na Unsko-sanskoj pruzi, koja je 10 godina stajala u ladicama – a sve saglasnosti od Hrvatske i stručnja mišljenja su pribavljena u rekordno kratkom roku.

Za kraj, za N1 je govorio o napredovanju/nazadovanju projekta digitalizacije.

“Prije godinu dana sam dao nalog da se promijeni strategija. DVBT tehnologiju ćemo imati zastupljenu. Završili smo proces, međunarodni tender. Sada idu procesi žalbi, na koje nemamo utjecaj. Proces traje osam mjeseci, ured radi svoj dio posla i posvećeni su u punom kapacitetu. Čekamo da se to završi, a nemamo ingerencije da se to ubrza”, naveo je.

BiH je trebala biti digitalno pokrivena signalom, ali niko nije mogao da računa da će žalbeni proces trajati osam mjeseci, potvrdio je za N1. Ipak, rekao je da stoji iza mišljenja struke, a nakon što tender završi – i oprema se dobije, BiH će biti digitalizovana.

Za sada, kako kaže, želi se suzdržati sa izjavama.