Zvizdiću predstavljena strategija EU za Zapadni Balkan

Vijesti 05. feb 201820:00 > 20:06
VM BiH

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Wigemark upoznao je danas predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića o sadržaju Strategije proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

Wigemark je rekao da će plan Strategije u Evropskom parlamentu sutra predstaviti visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn, saopšteno je iz Savjeta ministara.

On je dodao da Strategija predstavlja dokument koji pokazuje snažnu opredijeljenost EU za proširenje na zemlje Zapadnog Balkana.

Wigemark je rekao da će u akcionom planu mjera i projekata osnažiti zemlje koje su u procesu proširenja.

Prema njegovim riječima, ti projekti će uključivati jačanje vladavine prava, jačanje mjera u oblasti bezbjednosti i migracija, podršku socio-ekonomskom razvoju, infrastrukturno i energetsko povezivanje, digitalnu agendu za zapadni Balkan, te jačanje pomirenja i dobrosusjedskih odnosa.

On je naglasio je da nova Strategija daje mogućnost svim zemljama Zapadnog Balkana da ispunjavanjem uslova imaju odmah mogućnost za pristupanje EU.

Ambasador Wigemark je najavio i dolazak predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera krajem februara u BiH.