Praštalo: BiH i Makedonija su ključne tačke na Balkanu

Vijesti 06. feb 201808:48 > 08:58
N1

Danas će u Strasbourgu biti objavljena strategija Europske unije za Balkan, a informacije koje stižu govore da je strategija "oštrija" u oblasti vladavine prava.

Zemlje regiona postaće članice EU, “ali ne u stanju u kojem su one danas”, navodi se u tekstu strategije. O ovoj temi u Novom danu govorio je Predrag Praštalo – predsjednik Evropskog pokreta u BiH.

Pomenuti dokument odnosi se na Crnu Goru, Srbiju, Makedoniju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo. U Evropskom pokretu ukazali ste na potrebu promjene stava i ritma naspram BiH i regije. Na šta ste mislili?

Poznato je da je naš region kroz istoriju jedno trusno područje koje lako može eksplodirati. Smatram da EU zbog svoje sigurnosti i stabilnosti bi morala imati više senzibiliteta za naše probleme, posebno BiH koja je kao nekadašnja Jugoslavija kompleksna društvena zajednica koja ne smije biti tretirana poput Češke, Slovenije, Slovačke… Hrvatska, Bugarska i Rumunija su jednostavnija društva od BiH, a da ne idemo dalje“, smatra Praštalo.

On je kazao da su BiH i Makedonija specifični slučajevi i da ih tako treba tretirati EU.

Mi imamo Dejtonski, a Makedonija Ohirdski sporazum koji nas čini nefunkcionalnim državama i u svakom trenutku je moguće izazvati sukobe, ako se to želi. BiH i Makedonija su ključne tačke na Balkanu i od toga zavisi kakav će dalji biti mirovni proces i saradnja. Bez evropske BiH i Makedonije teško je govoriti o evropskom regionu.”

Praštalo smatra da na današnjem predstavljanju Strategije proširenja EU BiH očekuju pesimistične poruke.

Ako bude 50 posto od onoga što su najavili mediji to ne može biti dobro za BiH. Mladi uveliko odlaze, a ovakvim porukama će doći do ekspanzije toga. To je loša poruka za sve nas. Nadam se da će možda biti ublažena poruka, ali neće biti optimistično za BiH ako bude Strategija u obliku kako se govori posljednjih dana“, smatra gost Novog dana.

Praštalo je kazao da Evropa mora iskoristiti krizu i vratiti se evropskim idejama.

Evropljani su u 19. i 20. vijeku sanjalo o EU koja će biti jedna kopija SAD, posebno kada su SAD postale svjetska velesila. Ako dođe do podjela na bogate i siromašne, mislim da će ostati relikt naše evropske prošlosti i tih podjela“, dodao je Praštalo.

On smatra da BiH ne bi predstavlja nikakav problem, pa ni sigurnosni za EU i da bi naša zemlja dala svoj doprinos EU.

EU je u stalnim je krizama, a sve više se povećavaju te krize. Ako ova Strategija bude u negativnom tonu po region mislim da će to biti najveća šteta Evropljanina, jer su ponovo prespavali, a naredna kriza može biti pogoršanje sigurnosne situacije na Balkanu“, mišljenja je Praštalo.

EU će 2018. i 2019. godine predsjedavati Bugarska, Austrija i Rumunija.

Bugarska je prva priznala BiH, Austrija koja najbolje od država EU poznaje Balkan i naš mentalitet, a Rumunija je ušla u EU 2007. Mislim da su te zemljepozitivni voz, prijateljski nastrojen. Mislim da će učiniti sve za ovaj region“, kazao je gost jutarnjeg programa N1 televizije.