Mogherini: Spremni smo uvesti Zapadni Balkan u EU

Vijesti 06. feb 201814:49 > 14:53
N1

U Strasbourgu je u toku predstavljanje Strategije proširenja EU za Zapadni Balkan.

“Mi ćemo dijeliti zajedničku budućnost u Evropi kroz strategiju koju smo usvojili na kolegiju u dijelu za Zapadni Balkan koji bi se trebao priključiti EU. Govorit ćemo o rezultatima i odnosu za svaku od šest država. Bezbjednost je sve više povezana, naša vanjska politika je sve više koordinirana. Albanija i Crna Gora su već usaglašene sa EU. Jasna je potreba da građani ovih zemalja mogu uživati potrebe i prava kao građani EU. Građani Balkana i njihovi lideri žele uvesti ove zemlje u EU, naravno svaka u svoje vrijeme i svojim tempom, ali određen pravac i kretanja su već definisani”, kazala je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini.

Kako je kazala, bilo je dosta razgovora o 2025. godini kao datumu.

“To nije krajnji rok niti cilj, to je perspektiva. Tekst strategije je jasan, to je realan i ostvarljiv rezultat za one koji pregovaraju i za one koji bi mogli pristupiti pregovorima. Nismo samo usvojili strategiju nego smo otvorili put koji će nas voditi do novih odluka. Izvještaj EK izlazi u aprilu, a summit će biti održan u maju u Solunu”, navela je ona.

“Ovdje se govori o izboru budućnosti EU, jer to je naš rad na budućnosti Evrope. EU će u budućnosti potencijalno imati nove članice, može ih biti više od 27. Spremni smo uvesti Zapadni Balkan u EU, ne nekada daleko nego za našeg života”, kazala je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini.

U dokumentu koji ima 12 strana stoji da je 2025. godine moguće da Srbija i Crna Gora postanu članice EU, dok se za Bosnu i Hercegovinu predviđa početak pregovora o članstvu do 2023. godine.