Komadi stijene završili u trpezariji, počelo uklanjanje

Vijesti 06. feb 201816:45 > 17:11
N1

Obilne padavine kojima smo svjedočili širom BiH napravile su mnoge probleme. Poplave, odroni kamenja, klizišta. U konjičkom naselju Pleha stijena se obrušila na stambenu zgradu, a danas je počelo njeno uklanjanje.

Prava drama odvijala se u konjičkom naselju Pleha, kada se usljed obilnih padavina stijena obrušila na stambenu zgradu, pri čemu su komadi kamenja završili u trpezariji stana u kojem se u tom trenutku nalazili podstanari, muž i žena. Podstanari su iselili iz stana, a vlasnici pokušavaju sanirati štetu. Na sreću niko nije povrijeđen.

“Normalno da su se prepali, ujutro rano za doručkom, odjednom urnebes, potres. Ne mogu ni zamisliti kako im je bilo, prepali su se, nazvali nas odmah i to je to”, kaže Mirjana Nikšić, vlasnica stana.

Po izlasku iz stana podstanari su kontaktirali nadleže koji su odmah izašli na teren.  

“Obzirom da je taj dan padala jaka kiša nije bilo moguće ništa raditi, ali uglavnom odmah smo pokušali da planiramo kako i na koji način da uklonimo ovu kamen. Obzirom da općinska služba civilne zaštite Konjic ne raspolaže resursima za uklanjanje ovakvih gromada kontaktirali smo FUCZ”, navodi Husein Hodžić, pomoćnik načelnika službe civilne zaštite i vatrogastva Općine Konjic.

Prema nekim procjenama, ovo otklanjanje bi moglo potrajati i nekoliko dana.

“Planiramo bezbjedno da riješimo ovu stijenu, dovezli smo zračni kompresor, imamo tu desetak naših ljudi sa raznim alatima koje koristi kompreso. Već se gore radi bezbjedno kako ne bi oštetili zgradu, da se neko ne povrijedi. Probat ćemo da riješimo, da raštemamo i kroz jedan uski prolaz da izbacimo gdje će bageri to preuzeti i voziti na deponiju”, pojašnjava Ferhat Ljuca, vođa tima FUCZ.

Iz FUCZ su istakli kao će učiniti sve da se ova stjena što bezbjednije skloni. S obzirom da se cijelo naselje nalazi ispod brda kažu kako bi struka trebala naći rješenje kako i u budućnosti ne bi došlo do sličnih obrušavanja stijena i ugrožavanja sigurnosti stanara.