Čović i Grabar – Kitarović: Žurno izmijeniti Izborni zakon

Vijesti 06. feb 201817:08 > 17:13
Predsjedništvo BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u Zagrebu s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

“Teme susreta bile su nedavni posjet predsjednice R. Hrvatske Bosni i Hercegovini, te daljnji koraci u suradnji dviju država. Bilo je govora i o žurnoj izmjeni Izbornog zakona u BiH.

Sugovornici su se složili u ocjeni da samo legitimitet predstavljanja stvara temelj za provedbu temeljnog ustavnog načela konstitutivnosti, te je jasno kako izmjene Izbornog zakona moraju osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda sukladno presudama Ustavnog suda BiH.

To se odnosi i na izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Pri tomu treba težiti ostvarivim rješenjima, koja u najboljem slučaju provode, ili makar ne udaljavaju od relevantnih odluka Europskog suda za ljudska prava.

Predsjedništvo BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Čović informirao je predsjednicu Grabar-Kitarović i o preostalim obvezama BiH na euroatlantskom putu, ali i sljedećim koracima koje je neophodno poduzeti.

Predsjednica Grabar-Kitarović i ovom je prigodom istaknula potporu Republike Hrvatske BiH u procesu europskih integracija”, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.