Fajon za N1: BiH ima mjesto u EU, ostalo još puno posla

Vijesti 06. feb 201817:52 > 17:58
N1

Evropska komisija je danas usvojila strategiju za “Kredibilnu perspektivu proširenja i pojačan angažman EU sa Zapadnim Balkanom”. Tim povodom za N1 je govorila evropska poslanica Tanja Fajon koja je kazala da BiH ima mjesto u EU, ali da je preostalo još puno posla.

“Nije bilo naglaska na samoj BiH, nije bilo osobito neke preporuke za BiH. Naravno, BiH ima mjesto u EU. Prvi put imamo jasnu strategiju. Oko BiH mogu samo reći da mi je žao jer država gubi ne samo povjerenje i vrijeme. Prošle godine je trebali dostaviti odgovore na Upitnik. Znam da su otvorena pitanja i nadam se da izbori neće usporavati cijeli proces ka EU. Na kraju gube građani. U svakom slučaju za cijeli region i za BiH je bila pozitivna poruka”, kazala je Fajon za N1.

Kako je navela, nijedna zemlja Zapadnog Balkana ne može ući u EU dok ne riješi sva otvorena pitanja.

“To nije samo tehnički procs, to je proces s kojim država dobije na prosperitetu, na napretku, zdravoj ekonomiji, otvaranju radnih mjesta i tako dalje. Ima puno posla za BiH, nije bitan datum, bitan je cijeli proces jer kroz reforme se mijenja život građana na bolje”, navela je on.

Dodala je da su političari ti koji imaju odgovornost.

“Uvijek kritiziramo političare, oni su koji imaju odgovornost. Ja sam uvjerena da za BiH koja će se boriti protiv korupcije, kriminala, jamčiti nezavisno sudstvo, slobodu medija, da će to biti bolje za život ljudi. Mislim da i mi možemo dijeliti naše iskustvo i pomoći BiH”, kazala je za N1 evropska poslanica Tanja Fajon.