EU: Nema besplatnog ručka i sve po zaslugama

Vijesti 06. feb 201818:20 > 19:16
N1

Strategija za Zapadni Balkan je ugledala svjetlo dana. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina nije donijela mnogo očekivane vijesti o konkretnim datumima kretanja naprijed. Tome su najviše krivi naši političari koji još uvijek nisu dostavili odgovore na famozni Upitnik, a i ne zna se kad će.

Bosna i Hercegovina danas iz Evrope nije dobila jasne datume za dobijanje kandidatskog statusa ili početka pregovora sa Evropskom unijom. Mi ćemo daljnji put nastaviti tek onda kada dostavimo sve i kompletne odgovore na Upitnik. Također put prema EU nećemo nastaviti sve dok imamo bilateralne sukobe.

“Neće doći do pristupa nijedne druge zemlje sa Zapadnog Balkana prije nego što budu riješili sve svoje granične sukobe i probleme. Ta priča da će oni to riješiti jednog lijepog dana kada uđu u EU, to se više neće ponoviti”, poručuje predsjednik Evropske komisije, Jean-Claude Juncker.

Potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini ipak daje okvirni datum za neke od zemalja regiona, a to su Srbija i Crna Gora, i to 2025. godina. Ostale zemlje će napredovati prema zaslugama

“U ovoj strategiji koju smo upravo donijeli zacrtan je jasan put za Zapadni Balkan, za svih šest naših partnera sa Zapadnog Balkana da se konačno pridruže Evropskoj Uniji. Naravno na osnovni zasluga, ali mi s naše strane dajemo jasnu političku poruku da se ta perspektiva ostvari”, ističe Mogherini.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je u govoru pred Evropskim parlamentu našoj zemlji posvetio posebnu pažnju.

“Bosna i Hercegovina samo uz jasnu evropsku perspektivu može osigurati egzistenciju svojim građanima. A, upravo to želi većina njenih građana, građana Bosne i Hercegovine”, ocjenjuje Plenković.

Stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda je podsjetio na nedavne riječi komesara za proširenje Johannesa Hahna.

“Međutim kao što je komesar Hahn nedavno rekao u Sarajevu – nema besplatnog ručka. Usvajanje ove strategije trenutak je kada vlasti zemalja u regionu moraju preuzeti odgovornost”, kaže Dan Preda.

Upravo zato što nema besplatnog ručka nema ni ubrzanog ili olakšanog puta Bosne i Hercegovine prema EU. Unija je već trebala pisati mišljenje bazirano na našim odgovorima, ali kako Upitnik još nije krenuo u Brisel ni naše mišljenje nije na putu u Sarajevo.