Duraković: Bošnjački političari nisu svjesni opasnosti

Vijesti 06. feb 201818:46 > 19:02
N1

Akademik Esad Duraković kazao je danas da hrvatski politički vrh ''klevetama traži argument za akciju protiv Bošnjaka'', ali da bošnjački političari ''nisu svjesni opasnosti''.

On je u razgovoru za Vijesti.ba ocijenio da ”oba HDZ-a igraju na kartu islamofobije koja jača u svijetu.

”Oba HDZ igraju na kartu islamofobije koja jača u svijetu, čak i u Evropi, možda posebno u njoj. Koristeći taj međunarodni trend, oni žele satanizirati Bošnjake kao muslimane, kao navodnu prijetnju, pa tako i kao svoju legitimnu metu iako bosanski muslimani, zaista, mogu biti i samoj Evropi primjer umijeća za multikulturalni i internacionalno kreativan život”, rekao je akademik Duraković za Vijesti.ba.

Dodao je da su to dokazali tokom stoljeća pa i tokom genocida koji je izvršen nad njima devedesetih godina.

‘Zato se hrvatski politički vrh (zajedno s predsjednicom) služi klevetama, denuncijacija, čak krivotvorenjima stvarnosti. Dakle, traži se “argument” za akciju protiv Bošnjaka, odnosno za akciju secesije – kako Hrvati ne bi živjeli u tzv. muslimaniji. U tom kontekstu ja gledam i na ono o čemu sam više puta govorio kao o masovnoj prodaji grunta Arapima”, naglasio je akademik Duraković i zaključio:

”Nisam arabofob, nisam antisemit, ali masovna prodaja grunta, tla pod nogama, ljudima iz drugih zemalja (u ovom slučaju najvećim dijelom Arapima) jest dio ovoga projekta o kome govorim: da se može kazati kako je Federacija islamizirana i da Hrvati moraju tražiti vlastiti prostor. Bošnjački političari a nažalost i značajan dio intelektualaca, vjerujem, nisu svjesni te opasnosti i činjenice da je riječ o dijelu projekta koji je dugoročno protiv suštinskih interesa BiH i Bošnjaka”, poentirao je Duraković.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je kako je tokom prošlosedmičnih razgovora u Briselu predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović rekao da ”Bošnjaci teže Islamskoj državi”.

Ove navode danas je u Zagrebu komentarisao i sam Čović. Rekao je da u današnjoj BiH ‘‘građanska država znači klasičan unitarizam”.

”Oni koji žele građansku državu, ja ih poštujem, samo danas u Bosni i Hercegovini kazati građanska država to znači klasičan unitarizam, u nekoj formi, teoretskom obliku, a to vam znači u osnovi islamsku državu”, kazao je Čović.