Udruženje demokratskih pravnika BiH traži izvinjenje Čovića

Vijesti 07. feb 201811:01 > 11:09
Ilustracija

Udruženje je sa zabrinutošću saslušalo ishitrenu i neutemeljenu izjavu pradsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića na sastanku u Briselu o mogućnosti islamske države u Bosni Hercegovini, stoji u reakciji Udruženja demokratskih pravnika BiH.

“Izjava je duboko uvrijedila istinu o Bosni Hercegovini, jednoj od najstarijih južno-slovenskih država koja baštini demokratske tradicije i u kojoj je zabranjena diskriminacija kako po normativnim tako i po moranim principima. Zbog toga tražimo od gospodina Čovića da se izvine državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima, da to isto učini prema Parlamentu na kome je govorio neistinu. Ako to ne učini predlažemo da se pokrene građanska moralna odgovornost i da u tome učestvuju nevladine organizacije i Međureligijsko vijeće te da nadležni organi razmotre mogućnost i krivičnog progona zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i iznošenja neistinitih podataka”, stoji u reakciji  Udruženja demokratskih pravnika BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH jučer je izjavio u Zagrebu da “građanska država znači klasičan unitarizam, u nekoj formi, teoretskom obliku, a to znači u osnovi islamsku državu”.

“Oni koji žele građansku državu, ja ih poštujem, samo danas u Bosni i Hercegovini kazati građanska država to znači klasičan unitarizam, u nekoj formi, teoretskom obliku, a to vam znači u osnovi islamsku državu. Što je to neko pretvorio u kalifat ili dao neku drugačiju konotaciju čitavom tom mom izričaju. Na taj način mi razgovaramo i kad budemo u Briselu, ali tako ću razgovarati i kad budem sa gospodinom Erdoganom. Znači, nema tu nikakvih tajni ili nešto iza leđa. Možda je najmanje što trebam govoriti o ovome na ovaj način. Ta pitanja moramo riješiti doma, BiH će preživjeti dok god legitimni predstavnici konstitutivnih naroda čine vlast. Ne može jedan narod drugome birati predstavnike i u Predsjedništvu i u Domu naroda. BiH ima svoje specifičnosti i one se moraju do kraja uvažavati”, kazao je Čović.