Zvizdić o Strategiji EU: Dvije ključne odrednice za BiH

Vijesti 07. feb 201813:20 > 13:31
N1

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o Strategiji za proširenje EU i evropskom putu BiH.

Strategija daje dvije ključne odrednice za BiH. Prva je jasna: Prostor Zapadnog Balkana ostaje strateški važan za EU i da će se u narednom periodu intenzivirati sve aktivnosti evropskih institucija koje će značiti dalju inkluziju Zapadnog Balkana u sve procese. Druga važnija činjenica jeste da su vrata EU otvorena za sve zemlje Zapadnog Balkana bez preferiranja bilo koga. 2025. nije rok, nego cilj za sve zemlje. Definisati će se mehanizmi koji će omogućiti svim zemljama koje uđu da ne mogu napraviti bilo kakvu blokadu zemljama koje će ući poslije njih“, kazao je Zvizdić na početku obraćanja.

Istakao je da brzina realizacije ciljeva zavisi od svake zemlje zasebno.

Brzina realizacije uvjeta koji se postavljaju pred sve zemlje će omogućiti da postigne bolju poziciju nego što je sada. Važno je da nije bilo licitiranja sa bilo kakvim rokovima i to je posebno važno podvući. Pojavio se ogroman broj dezinformacija, neki su čak govorili da je rok do 2033. Budućnost je vezana za šest ključnih oblasti koje su definisane u više od 50 mjera“, kazao je i dodao:

Suština je da BiH kao i sve druge zemlje imaju jasno razrađen akcioni plan za svaku od šest oblasti i ispunjenje uvjeta sa akcionog plana ne smije biti dnevno političko pitanje. Reforme koje ćemo provesti imaju za cilj da naprave bolje i sigurnije društvo za sve građane, a ne da bilo ko prikupi bilo kakve političke poene“.

Zvizdić je poručio da je Vijeće ministara BiH realizovalo svoje obaveze sa reformske agende.

Vijeće ministara je realizovalo se svoje obaveze sa reformske agende i zbog toga BiH jeste pozicionirana na način da je uravnopravnoj utrci sa svim zemljama Zapadnog Balkana. Isto tako, važno se podsjetiti činjenice da je čitav niz godina evropski put BiH bio u potpunoj blokadi. Od 2008. do 2015. nije načinjen nijedan iskorak na putu evropskih integracija. Ne daj Bože da je ova Strategija trebala biti usvojena u februaru 2015. godine, tada bi BiH bila u lošoj poziciji. Srećom, Strategija je usvojena kada smo realizovali većinu obaveza“.

Odgovori na Upitnik Evropske komisije će biti predati krajem mjeseca Junckeru, kada bude u posjeti BiH, poručio je predsjedavajući VM BiH Denis Zvizdić.

U ovom trenutku, važno je reći da će odgovori na Upitnik biti predati gospodinu Junckeru prilikom njegove posjete BiH krajem februara. Ukoliko ispunimo preostale obaveze, možemo očekivati da napredujemo i brže od zemalja u regionu i 2025. dočekamo u pozitivnom evropskom ozračju sa otvorenim evropskim poglavljima. Srećom nisu se ostvarile prognoze onih koji imaju stalnu intenciju da BiH boje u crno, ali je važnije da se u narednim godinama pred nama nalazi jako puno posla i reformi koje moramo provesti i nadam se da će političko ozračje biti ono što će omogućiti da uspješno nastave kontinuitet koji mi imamo kada su upitanju evropske integracije u BiH“.

Još je kazao da se sa sigurnošću može reći da BiH ima trasiranu evropsku budućnost.

“Mi možemo kazati da imamo trasiranu evropsku budućnost BiH i BiH će biti sigurno članica EU. Nove generacije će živjeti u modernoj i perspektivnoj BiH. Odgovori na Upitnik su usaglašeni na svim jezicima u BiH, prošli su kroz sve procedure. Mehanizam je jasno razradio i načine i modele preko kojih dolazimo do jedinstvenih odgovora“.