Serwer za N1: Da sam ja građanin jedne od zemalja Balkana…

Vijesti 07. feb 201816:31 > 16:39
N1

Strategija Evropske Unije za Zapadni Balkan je dobrodošao potez i otvorio je prozor koji će ostati otvoren određeno vrijeme i trebao bi biti iskorišten, posebno kada je u pitanju Bosna I Hercegovina poručuje u razgovoru za N1 profesor američkog Johns Hopkins Unvierziteta Daniel Serwer.

Prema njegovim riječima to što su Srbija i Crna Gora posebno istaknute ne znači mnogo jer ih ostale zemlje mogu stići.

“Mislim da strategija izgleda izvrsno, otvara vrata za pridruživanje. Srbija i Crna Gora su iskoračile naprijed jer su naprijed, ne zato su na neki način favorizirani, nego zato što su otvorili više poglavlja nego bilo ko drugi. Ako Bosna i Hercegovina želi pristupiti Uniji prije Srbije i Crne Gore jednostavno mora ubrzati svoj proces pristupanja koliko je god to moguće i poštujući kriterije Evropske unije. Gledajte, Evropska Unija je prošla kroz teških deset godina, recesiju, grčku finansijsku krizu, migrantsku krizu, rast desničarskih partija. Za EU u ovom trenutku, nakon deset godina poteškoća, da se okrene i kaže ‘Balkane dobrodošao si do 2025.’ mislim da je to izvrsno”, kaže Serwer.

Iskusni analitičar Balkana i dešavanja na Balkanu ima jasnu poruku za sve građane zemalja koje se nadaju da će jednog dana postati članice EU. Ipak tu je upozorenje za građane BiH.

“Da sam ja građanin jedne od zemalja na prostoru Balkana govorio bih onima koji vladaju mnome ‘Ja želim da budem tamo do tada’, jer ja ne znam kada će se ovaj prozor ponovo otvoriti. Taj se prozor otvara i zatvara s vremena na vrijeme, zato sve zemlje pored Srbije i Crne Gore moraju ubrzati svoje procese. Vi u BiH biste mogli propustiti taj otvoren prozor. Prozor je otvoren trenutno i biće vjerovatno do ranih 2020-ih i ne znam kada će se zatvoriti. Ako ga propustite morat ćete čekati dok se ne otvori naredni put. Ovo je velika politička poruka za članice Evropske Unije, ne bi je trebalo uzeti lagano”, kaže Serwer.

Ovdašnjoj javnosti je poznat kao oštar kritičar poteza koje vuče Milorad Dodik, pa smo ga upitali šta bi za našu zemlju značilo da se sadašnji predsjednik RS-a kandiduje na narednim izborima za Predsjedništvo BiH.

“U mojoj knjizi Bosna i Hercegovina je demokratija i tranzicijska zemlja i svi njeni građani imaju pravo da se kandiduju ili bi barem trebali da imaju to pravo. Više bi me radovalo kada je u pitanju Dodikova kandidatura da se potrudio da njegovi ne-katolički, ne-pravoslavni, ne-muslimanski sugrađani imaju također šansu da se kandiduju za Predsjedništvo. Ali gledajte, sve dok je on građanin koji poštuje zakone on ima pravo da se kandiduje za Predsjedništvo. Ipak važno je napomenuti da on u prošlosti baš i nije bio veliki pobornik centralne vlasti odnosno državne vlasti u Bosni i Hercegovini zato se nadam da će građani u Bosni i Hercegovini to dobro zapamtiti”, zaključuje Serwer.