EU se nakon decenije problema okrenula prema Balkanu

Vijesti 07. feb 201816:49 > 18:55
N1

Dvadesetčetiri sata nakon svojevrsnog "Dana D" za Zapadni Balkan iz inostranstva stižu dosta optimistične, ali i upozoravajuće poruke za našu zemlju. Isticanje Srbije i Crne Gore kao predvodnika na putu prema EU ne treba nas obeshrabriti.

Prozor za pristupanje Bosne i Hercegovine i zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj Uniji otvoren je i ostat će otvoren. Strategija je prema riječima profesora Floriana Biebera dobra u smjeru identificiranja problema, ali je manjkava po pitanju konkretnih detalja.

“Ovaj datum i za Srbiju i za Crnu Goru nije datum koji im kaže da će one sigurno biti članice Evropske Unije, nego da će ako budu radili sve ono što EU traži – da one imaju šansu da postanu članice. Znači u tom smislu ne pravi neku veliku razliku između Bosne i Hercegovine i te dvije zemlje. Ja na to gledam kao na činjenicu da su ove dvije zemlje u mogućnosti da više napreduju zato što nemaju te unutrašnje probleme koje ima Bosna i Hercegovina”, ocjenjuje Bieber.

Američki profesor Daniel Serwer za N1 kaže kako je dobro da se Unija nakon decenije problema okrenula prema Balkanu.

“Ako Bosna i Hercegovina želi pristupiti Uniji prije Srbije i Crne Gore jednostavno mora ubrzati svoj proces pristupanja koliko je god to moguće i poštujući kriterije Evropske Unije. Gledajte, Evropska Unija je prošla kroz teških deset godina, recesiju, grčku finansijsku krizu, migrantsku krizu, rast desničarskih partija. Za EU u ovom trenutku, nakon deset godina poteškoća, da se okrene i kaže: ‘Balkane dobrodošao si do 2025.’ mislim da je to izvrsno. Da sam ja građanin jedne od zemalja na prostoru Balkana govorio bih onima koji vladaju mnome: ‘Ja želim da budem tamo dotada!'”, poručuje Serwer.

Iz Regionalnog vijeća za saradnju, koje predvodi Goran Svilanović, stiže slična poruka zemljama regiona.

“Naš zadatak je da odmah iskoristimo ovaj pozitivni podstrek nastojeći da riješimo bilateralne i multilateralne sporove, još predanije radeći na razvoju našeg regiona. Uz čestitke Srbiji i Crnoj Gori na konkretnom vremenskom okviru, koji je naznačen u strategiji, što je rezultat napornog rada i napora uloženih u reformske procese i pregovore o pristupanju Evropskoj uniji”, ističe Svilanović.

Bieber i Serwer poručuju kako građanima u Bosni i Hercegovini, ali i u susjednim zemljama treba biti jasno da daljne reforme i napredak zavise samo od zrelosti političara i pritiska koji će na njih izvršiti građani.