Borenović: I izdajnik i lopov je u ove četiri stranice

Vijesti 07. feb 201817:49 > 19:10
N1

U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je rasprava o odlukama o garancijama za zaduženja od oko milijardu KM. Zahtjevi opozicije da se ove odluke skinu s dnevnog reda jer nisu u skladu sa Poslovnikom su odbačeni. Buru je izazvalo i dopunsko pismo entitetske vlade MMF-u.

Iz Sarajeva i Banjaluke, iz pera entitetskih premijera, otišlo je pismo ka Washingtonu, adresirano na Christine Lagarde. Dopunsko pismo sa kraja januara već bi trebalo da donese rezultate u februaru, kada se očekuje MMF-ova milionska tranša. Optužbe da je njime Vlada RS pristala na zajedničku superviziju banaka, koju će provoditi Centralna banka BiH, entitetski ministar finansija Zoran Tegeltija demantuje.

“Ne postoji nikakva mogućnost da će stalni odbor ili Centralna banka BiH imati bilo kakvu nadležnost u superviziji banka u RS ili FBiH”, tvrdi Tegeltija.

Pored dopunskog pisma MMF-u, ministar Tegeltija je morao obrazlagati i odluke o garancijama za zaduženja od oko 950 miliona KM. Tvrdi da je javni dug RS pod kontrolom i da će doći na nivo od 40% BDP-a. U SDS-u nevjerica.

“Njima je jako stalo da se sve te odluke, kojima zadužuju građane RS do guše, da se moraju naći ne samo na ovoj sjednici, već i usvojiti na ovoj sjednici i u ovoj sedmici”, poručuje Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

 Zbog finansijskog kraha vladajući svjesno krše poslovnik, sumnjiči ih opozicija. Polemika o tome da li je hitna procedura odluka o zaduženju po Poslovniku ili ne, obilježila je prvi dio zasjedanja.

“Član 221 jasno govori da se samo zakoni mogu donijeti po hitnom postupku i to izuzetno, a član 226 govori da se odluke donose u prijedlozima, nikada u nacrtu”, ističe Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

“Prijedlozi za dopunu dnevnog reda novim tačkama mogu se odnositi samo na prijedloge zakona i odluka po hitnom postupku”, odgovara Nedjeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

A po hitnom postupku razmatraju se odluke o garancijama na zaduženja od 750 miliona KM, te dodatna za autoput Banjaluka – Doboj.

Vlada je garant i za kredit za restrukturisanje „Željeznica RS“ u iznosu od 191 milion KM.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kaže da je skandalozno da 40 miliona KM od kredita za Željeznice ide raznim konsultantima. Navodi da je Vlada RS dostavila različite dokumente o zaduženjima.

“Ovo je dokument koji ide zajedničkim institucijama na ratifikaciju, od 56 stranica. A ovo je odluka na 3 ili 4 stranice koja je dostavljena NSRS. Pitam vas ko je ovdje izdajnik i lopov. I izdajnik i lopov je ovdje u ove 3-4 stranice”, kaže Borenović.