BH-Gas dobio upozorenje: Riješite problem ili smjena Uprave

Vijesti 07. feb 201817:57 > 19:03
N1

Federacija BiH mogla bi ostati bez snabdijavanja gasom, upozoreno je iz Republike Srpske. U toku su pregovori između BH gasa i preduzeća Sarajevogas Istočno Sarajevo. U Federalnom ministarstvu energije uvjeravaju da građani nemaju razloga za brigu, te da je BH-Gasu dat rok za rješenje nastalog problema. U protivnom Uprava bi mogla biti smijenjena.

Kompanija BH-Gas skoro tri godine ne prihvata cijenu transporta ovog energenta gasovodom Karakaj (Zvornik)-Starić (Kladanj), čiji je vlasnik Sarajevo-gas a.d. Istočno Sarajevo. Nakon donošenja Zakona o gasu RS najavljen je prekid snabdijevanja ukoliko se ne plate tražene tarife za transport.

“Neprihvatanjem cijena transporta prirodnog gasa od BH-Gasa, preduzeće Sarajevo-gas a.d. je dovedeno u ozbiljnu situaciju gdje je prisiljeno obustaviti daljnji transport prirodnog gasa. Tačan datum prekida transporta bit će javno objavljen poslije provođenja svih neophodnih radnji”, kaže Slavo Krajišnik, direktor preduzeća Sarajevo-gas Istočno Sarajevo.

Da se nastali problem što hitnije mora riješiti, poručio je resorni federalni ministar Nermin Džindić, ističući odgovornost kompanije BH-Gas. Problem je tvrdi nastao jer BH-Gas nije plaćao svoje ranije dogovorene obaveze prema Istočnom Sarajevu, nakon što je iz te kompanije jednostrano povećana cijena gasa na 7 KM po 1.000 kubnih metara.

“S jedne strane podržavam Upravu da ne može prihvatiti tako enormno povećanje bez objašnjenja, a s druge strane neprihvatam to što su prestali plaćati ugovorenu obavezu. Na sastanku smo dali rokove Upravi da u roku 30 dana koriguje svoje nedostatke, ako to ne uradi mi smo spremni povući potez, smijeniti Upravu BH-Gasa”, ističe Džindić.

Resorni ministar iz RS-a Petar Đokić stava je da dvije kompanije moraju riješiti problem. A problem na tržištu gasom imaju i uvoznici i distributeri, upozoravaju iz Privredne komore RS-a. Primjenom izmjenjenog Zakona o akcizama i novim pravilnikom uvoznici ovog energenta nisu, kažu, u mogućnosti nabaviti tečni naftni gas u bocama bez obračunate takse za puteve i autpouteve. Veliki problem je prodati i onaj ranije nabavljeni.

“Sadašnje okolnosti nalažu da tečni naftni gas za domaćinstva može prometovati samo uvoznik istog, koji posjeduje sopstvenu punionicu TNG-a i sopstveno prodajno mjesto (benzinska pumpa). Zbog toga postoji velika opasnost od nestašice gasa za domaćinstva (koji se puni u boce a koji je oslobođen taksi za puteve i autoputeve) na tržištu ukoliko postojeći Pravilnik ne bude izmijenjen”, navodi se u Privrednoj komori RS.

U Upravi za indirektno oprezivanje BiH kažu kako su uveli posebne izjave u kojima uvoznik gasa mora navesti koja je njegova krajnja namjena, a zatražena je i evidencija o prometovanju na tržištu BiH. Međutim ne u smislu uzimanja ličnih podataka kupaca.

“Tu prije svega mislimo određene evidencije kojima će oni dokazati koju količinu plina su prodali fizičkim licima za domaćinstva i na koju količinu plina ustvari nisu obračunali i platili putarinu. Nigdje nije navedeno da ti poreski obveznici moraju uzimati lične podatke od samih građana”, pojašnjava Ratko Kovačević.

U privrednoj komori RS-a tvrde kako Pravilnikom nije jasno definirano ko je krajnji korisnik:

“Nije decidno određeno šta se ti pod pojmom „krajnji korisnik“, odnosno da li je to benzinska pumpa kao prodajno mjesto za plin u bocama ili je to domaćinstvo (industrija). Trenutno, pomenuti Pravilnik ograničava slobodnu trgovinu i prijeti da stvori stanje monopola, što je u suprotnosti sa principima lobodnog tržišta koje važi u BiH”.

Distrubiteri nafte i gasa u BiH do danas su trebali dostaviti popisne liste zaliha ovih energenata, a do 10. februara potrebno je da uplate razliku akciza i putarina u skladu sa izmjenjenim Zakonom. Zbog svih nejasnoća i problema iz Privredne komore RS-a tražit će hitnu izmjenu Pravilnika već sljedeće sedmice.