Jovanovićeva poruka političarima u BiH

Vijesti 07. feb 201822:28 > 22:31
N1

Ako žele dobro svome narodu onda ne mogu samo jednim okom posmatrati svijet oko sebe. To sam rekao Dodiku nekoliko puta, kazao je u Pressingu lider Liberalno-demokratske partije Srbije, Čedomir Jovanović.

Je li kasno da cijeli region zajedno uđu u Evropsku uniju?

Nije. Ali moramo biti otvoreni i pošteni. I da svoju sreću ne tražimo tako što ćemo preteći jedni druge. To sam govorio i ranije. Evropa je počela ponovo da razmišlja o Zapadnom Balkanu, ali moramo mi sami formulisati neku našu regionalnu platformu da bi osigurali mir. Svaka naša generacije je bila ratna, dajte da se od toga osiguramo. Dajte da se dogovorimo o ulasku u NATO.

To kažete vi, a ne kaže zvanični Beograd?

Tačno, možda će oni to kazati sutra.

Ko će pobijediti u tom tihom ratu između Rusije i NATO-a u regiji?

Ako se taj rat bude vodio u regiji ja znam da ćemo svi mi izgubiti. To moram jasno kazati, ne trebamo da budemo nova Sirija ili Donjeck. Ko se danas sjeća dječaka koji se spalio u Tunisu, tako je počelo Arapsko proljeće. Kako se završilo – sa tri miliona izbjeglica.

Dakle, zajednička regionalna platforma za ulazak u EU znači izbjegavanje eventualnih sukoba u budućnosti?

To su racionalni procesi. Šta je problem da se definiše vremenski okvir? Ako je to 10 godina neka bude 10 godina, ako je 15 godina, neka bude. Trebamo se radovati ulasku komšija jer je tako Evropa bliže nama. Ja ulazak Hrvatske nisam doživio kao poraz i tako to trebamo gledati. Borisov je rekao da je jedan metak dovoljan da uzburka cijeli region. Trebamo da cijenimo ovo što imamo.

Ko je ubio Ivanovića?

Ne mogu da kažem. Ivanović je bio Boško Buha Vučićeve vlade. Isto tako i Tačija. To je pucanj u dogovor Beograda i Prištine i urađeno je sa jasnom ambicijom da se dole vrati atmosfera nepovjerenja i borbe za goli život.

Poruka za bh. političare – Izetbegovića, Čovića, Dodika…?

Previše ne zamjeram tim ljudima, moram biti iskren. Ako žele dobro svome narodu onda ne mogu samo jednim okom posmatrati svijet oko sebe. To sam rekao Dodiku nekoliko puta. Čini mi se da poput kiklopa gledaju, samo okom svoga naroda. Oni su svi potrebni BiH. Njihova politička karijera ne smije biti ograničena samo nacionalnim okvirima.

Poruka za građane BiH?

Poruka je da svi živim istim životom i da ne može biti jednima dobro kada je drugima loše. Dajte da uradimo svako svoj posao da nam bude bolje.