BH-Gas: Nemamo duga prema isporučiocu

Vijesti 08. feb 201816:51 > 16:51
N1

BH-Gas je u protekle skoro dvije godine poduzeo niz aktivnosti, koje su imale za cilj obezbjeđenje sigurnosti snabdjevanja prirodnim gasom BiH i FBiH. Te aktivnosti su doprinijele da BH-Gas nema niti 1 američki dolar duga prema isporučiocu gasa i ino transporterima, stoji u saopštenju BH-Gasa.

U vezi sa najavljenom obustavom transporta prirodnog gasa od kompanije Sarajevo-Gas Istočno Sarajevo, BH-Gas obavještava javnost da je Sarajevo-Gas Istočno Sarajevo uputio finalni prijedlog o kojem treba da se izjasne nadležni organi, a koji bi doprinio da ne dođe do najavljene obustave transporta gasa na dionici Zvornik-Kladanj.

Iz ove kompanije su dodali kako je BH-Gas izvršio uplatu prema Sarajevo-Gasu u visini 1,6 miliona KM, a po osnovu važećeg Aneksa Ugovora o transportu gasa. Ova uplata predstavlja izmirenje duga od 2015. godine, po cijeni koja je tada definisana i ugovorena i iznosi 3.78 KM/1000 Sm3.

“Ostali finansijski zahtjevi Sarajevo-Gasa Istočno Sarajevo, kao i drugi zahtjevi biće razmatrani u narednom periodu od nadležnih organa”, stoji u saopštenju.

Ujedno, BH-Gas obavještava javnost i nadležne da će nastaviti provoditi aktivnosti koje imaju za cilj, kratkoročno i dugoročno osigurati adekvatno učešće ovog energenta u potrošnji, prevashodno kroz unaprijeđenje sigurnosti snabdjevanja, ali i konkurentnosti prirodnog gasa u svjetlu izazova o kojim su i prethodno obavještavali javnost (tarife kroz Srbiju i dr.).

Podsjećamo, Federalno ministarstvo energije dalo je rok BH-Gasu za rješenje nastalog problema, zbog kojeg bi FBiH mogla ostati bez snabdijavanja gasom, na što je ranije upozoreno je iz RS-a. U protivnom Uprava bi mogla biti smijenjena, poručio je ministar Džindžić.