MUP HNK o navodima iz krivične prijave protiv Čovića

Vijesti 09. feb 201810:18 > 10:20
N1

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona oglasio se povodom navoda Udruženja logoraša Mostara iznesenih u krivičnoj prijavi protiv lidera HDZ-a Dragana Čovića i Bože Ljubića, a nakon presude Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu 29. novembra 2017.

U krivičnoj prijavi protiv Dragana Čovića i Bolje Ljubića koju je podnijelo Udruženje logoraša iz Mostara zbog, kako su naveli u prijavi, “izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti” stoji i da su pripadnici MUP-a HNK zatvarali ugostiteljske objekte u Zapadnom dijelu Mostara u 18 sati (iako nikakva zvanična odluka nadležnih organa o tome nije donesene) i upućivali goste na Rondo da se priključe okupljanju.

“Na ratnoj liniji razdvajanja bile su prisutne jake policijske snage što je unijelo strah i nemir u građane istočnog dijela Mostara a zabilježeni su incidenti čija je eskalacija spriječena zahvaljujući prisebnosti policije (pokušaj prelaska organizovane grupe preko novog mosta Avenija – Sjeverni logor i napad na građane Mostara koji je policija prekinula i vratila napadače u zapadni dio grada). Smatramo da su ovim radnjama stečeni svi uvjeti da Tužilaštvo HNK pokrene istragu, utvrdi krivičnu odgovornost Dragana Čovića i Ljubića i podigne optužnicu, stoji na kraju krivične prijave Udruženje logoraša Mostara”, stoji u krivičnoj prijavi podnesenoj Tužilaštvu HNK protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića.

Povodom ovih navoda, iz MUP-a HNK su naveli da su policijske snage MUP-a HNK 29. novembra 2017. godine su preduzele sve potrebne mjere i radnje u skladu sa prethodno sačinjenim operativnim planovima.

“U službenom biltenu dnevnih događanja za taj dan nije zabilježen niti jedan incident koji bi se mogao dovesti u vezu s neistinitim navodima. Nije tačno da je policija zatvarala ugostiteljske objekte , što i nije u njenoj nadležnosti , niti je bilo pokušaja prelaska organizovane grupe ljudi preko mosta Avenija – Sjeverni logor. Još jednom želimo naglasiti kako policija MUP-a HNK profesionalno obavlja sve zadaće i garancija je bezbjednosti svih građana Kantona”, stoji u saopćenju MUP-a HNK.

Više o krivičnoj prijavi možete pročitati na ovom linku.