Čović: Politički prostor u BiH kontaminiran zbog nervoze

N1

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čovbić kazao je u Mostaru da očekuje da bi se do kraja februar trebala znati sudbina pregovora u vezi sa izmjenama Izbornog zakona.

“Dotle bi se trebalo znati dokle smo otišli sa pripremama zajedničkog stava koji može dobiti parlamentarnu većinu oko izmjena Izbornog zakona. Da li ćemo uspjeti ili ne, ima svako svoje mišljenje. Ja imam svoje i držat ću ga za sebe. Do tada ćemo jako raditi da se takvo nešto desi. Na isti način Evropska pučka stranka to radi i to su upravo ove aktivnosti koje smo imali u Briselu, pa ovdje i zato je dosta nervoze, zato je ovako kontaminiran politički prostor u BiH, upravo zbog te nervoze kako završiti jer neki žele zadržati status quo kako bi kao što, evo konkretno, predstavnici HNS-a i HDZ-a žele na neki način riješiti bar ovaj minimum pitanja da u miru možemo organizirati izbore i poslije toga implementirati izborni rezultat”, kazao je Čović.

On je naveo da u puno predstavnika evropske administracije ovih dana pokušavaju prepoznati šta je taj zajednički sadržatelj.

“Radi se na mnogo razina. Ja se nadam da ćemo do kraja drugog mjeseca biti svjesni stvarnosti kakva god da jeste, pozitivna ili ova drugačija”.

Govorio je i o krivičnoj prijavi mostarskih logoraša.

“Ja sam član Predsjedništva BiH i trenutno predsjedavajući i ja duboko vjerujem u ovu državu sa svim njenim nesavršenostima. Institucije koje su zaprimile taj papir, bavit će se tim papirom. Mogu samo kazati, a i to više nema smisla, da sam preponosan na svojih 62 godine života što god ko o njima mislio. Mislim da je suvišno komentirati dalje”, kazao je Čović na upit reporterke N1.