Hadžihafizbegović: Društvene mreže su kao klozetska vrata

Vijesti 09. feb 201818:35 > 18:53
N1

Svaki polusvijet danas koji nije realiziran može napisati nešto na društvenoj mreži i da ga cijeli svijet čita. Zamislite kakvih je pet minuta došlo za zombije, rekao je bh. glumac Emir Hadžihafizbegović gostujući u emisiji Dan uživo na N1 televiziji.

Glumac Nebojša Glogovac preminuo je danas u Kliničkom centru Srbije. Glogovac je prije 10 dana hitno primljen u Institut za onkologiju. Tada su mediji pisali da je čuveni glumac teško bolestan i da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno.

Ovom prilikom želio bih izjaviti saučešće porodici Nebojše Glogovca u ime svih sarajevskih glumaca i Kamernog teatra 55. Za pet sedmica se dogodilo da ga ta opaka bolest odvuče… S njim sam dugo sarađivao, prijatelji smo 20 godina, radio je i na bh. filmovima i serijama“, izjavio je Emir Hadžihafizbegović u emisiji Dan uživo na N1 televiziji.

Ko je Vama Nebojša Glogovac?

Prijatelj prije svega. Veliki glumac. Dragocjen i van teatra i filmskih reflektora, bio je sjajan prijatelj, čovjek pun empatije za tuđe nesreće. Lijevom je radio ono što desna ne mora znati. Počeli smo se družiti kroz esnaf i privatno. Razmjenjivali smo energiju kada su u pitanju naše porodice. Za mene je ovo lični gubitak, ali i za kulturni prostor ne samo Srbije, već za regiju“, dodao je Hadžihafizbegović.

Trideset i četiri godine nakon prvog izvođenja i nakon duge pauze, na scenu se vratila kultna sarajevska “Audicija”, jedna od najgledanijih predstava ikada na ovim prostorima. Nakon nekoliko izvođenja u regiji, ekipa Audicije polazi na turneju već sutra, počevši u Bihaću.

Priča legendarne “Audicije” je krenula s Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Kao jedna od najuspješnijih predstava ikad na ovim prostorima, doživjela je više od 3.000 igranja, a pogledalo su je više od dva i pol miliona ljudi. Koliko je današnja Audicija, drugačija od one od prije 34 godine?

U suštini smo ostali isti. Ljudi su sa svojim mentalnim matricama uglavnom isti kao prije 34 godine samo što se dogodila mentalna inverzija, da je zlo postalo aktivno, a dobro pasivno. Prije 34 godine je zlo bilo pasivno, a dobro aktivno. Svaki polusvijet danas koji nije realiziran može napisati nešto na društvenoj mreži i da ga cijeli svijet čita. Zamislite kakvih je pet minuta došlo za zombije. Sistem vrijednosti se sa tehnološkim praskom počeo urušvati. Društvene mreže su kao klozetska vrata na kojem može napisati šta hoće, a ne potpisati se“, rekao je Hadžihafizbegović za N1.

Gost Dana uživo je kazao da su članovi Audicije uvijek bili i dobri prijatelji, iako se nisu viđali puno.

Uvijek nastavimo tamo gdje smo stali, to je prvi fenomen uspjeha. I demistificirali smo prije 34 godine, a i danas, ambijent u kojem živimo. Audicija je bila preteča New primitivisma i TLN. Prvi smo počeli pričati viceve o političarima. Bio sam skeptik prije ovog okupljanja jer sam mislio da je malo “pase”, kao jahanje mrtvog konja i da treba ostati na sjajnim posjetama. Međutim to se ponavlja. I sada imamo vrlo polivalentnu publiku, kao i tada.

Tanka je linija između slobode govora i fašizma, istakao je Hadžihafizbegović.

U Srebrenici je zvanično počela škola glume Kamernog teatra 55. Ovaj se projekat naziva “plemenitim”, ozvaničen je potpisivanjem ugovora s načelnikom te općine.

Ponosni smo jako na taj projekat, a držali smo ga dugo u medijskoj ilegali. 19 glumaca Kamernog teatra 55 će obaviti radionicu u trajanju od 3 mjeseca, svaki vikend će raditi sa djecom. Zatim dolazi ozbiljniji dio, a to je rad na pozorišnoj predstavi Petar Pan. Imamo 50 polaznika“, kazao je bh. glumac i dodao da nije imamo nikakvih problema sa načelnikom općine Mladenom Grujičićem.

Bilo je dirljivo susresti se sa djecom i roditeljima“, dodao je direktor Kamernog teatra 55.