Ivanić: Darovao sam Diengu neke dokumente i filmove

Vijesti 09. feb 201819:08 > 19:36
N1

Nakon što je u Memorijalnom centru u Srebrenici poručio da je negiranje genocida prepreka pomirenju, savjetnik generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Adama Dieng danas je boravio je u Donjoj Gradini i Banjaluci.

Vijenci na grobnom polju Topola, i odavanje počasti hiljadama žrtava Donje Gradine, dijela kompleksa logora Jasenovac. Visoki zvaničnik UN-a za prevenciju genocida Adama Dieng prvi put je na ovome mjestu tišine. Pogledao je i izložbu “Jasenovac 1941. “, upoznao se sa osnivanjem NDH-a, te podatkom od 700.000 ubijenih, uglavnom Srba, Jevreja i Roma.

“Nikada ne trebamo zaboraviti šta se desilo ovdje”, kaže Dieng .

Ono što je od ključnog značaja za BiH jeste da politički lideri u ovoj zemlji treba da zaborave na svoju sebičnost i da razmišljaju o interesu naroda i ljudi u BiH.

“Sjećanje na žrtve koje su ubijene, obespravljene, omalovažene, samo zato što imaju drugo ime jeste obaveza svih onih koji vjeruju i istinski se bore za cilj da se tako nešto nikada i nikome ne desi. Danas smo svjedoci da postoje različiti oblici negiranja genocida, negiranja ratnih zločina i mislim da se takvim stvarima moramo oduprijeti svim snagama u BiH, da se ovakve stvari više ne bi ponavljale”, poručuje Semiha Borovac, ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Slične poruke Dieng je poslao juče iz Srebrenice. Neprihvatljivo mu je da se glorifikuju osuđeni ratni zločinci. A negiranje genocida istakao je u Potočarima je barijera pomirenju.

Nakon tih izjava u Banjaluci danas razgovori sa političkim liderima Srba. Kratko saopštenje za javnost iz kabineta predsjednika RS Milorada Dodika:

“Razgovarano je o pomirenju, a Dodik se zahvalio UN-ovom zvaničniku na posjeti Donjoj Gradini”. Bez pominjanja Srebrenice.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da se žrtve ne smiju politizovati, a za gosta je imao i darove:

“Ja sam mu naravno predao i neke dokumente i filmove koji su govorili i o mjestu u kojem je bio, Donjoj Gradini i Jasenovcu. I moj jasan stav da je u BiH potrebno iskazati puno poštovanje prema svim žrtvama posljednjeg tragičnog sukoba, i ne treba politizovati, nego se isključivo baviti žrtvama”, kaže Ivanić.

Koje su isključivo zbog drugačijeg imena, vjere, nacije – nedužne ubijane na ovim prostorima, ističu Dieng i Borovac.

Pozvaju sve političare, ali i generalno Srbe, Hrvate, Bošnjake da obiđu sva stratišta, i spoznaju istinu, kako bi se obezbijedilo istinsko pomirenje i trajni mir.