Hrvatsko nacionalno vijeće: Čović je podijelio Hrvate

Vijesti 11. feb 201816:55 > 18:46
N1

Izmjene Izbornog zakona pitanje je svih pitanja za Hrvate, kao najmalobrojniji narod u BiH. Ponovio je to još jednom predsjedavajući državnog Predsjedništva i prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović.

Izborna godina je u jeku, sa dva propala pokušaja izmjena izbornog zakonodavstva. Dok se rješenje traži i čeka, građani žive sve lošije, manipulisani interesima političara, poručuju iz nevladinog sektora.

Imamo pravo tražiti da budemo konstitutivni, ravnopravni narod u BiH, poručuje Čović iz Đakova.

“Kada razgovaramo o izmjenama Izbornog zakona, to je danas pitanje svih pitanja za Hrvate, koji su najmalobrojniji narod u BiH. Odluka Ustavnog suda da legitimni predstavnici konstitutivnih naroda moraju predstavljati svoje narode i u Predsjedništvu BiH i u Parlamentarnoj skupštini će se morati provesti. Ovo nije pitanje bilo kojeg pojedinca, bilo koje političke opcije niti jedne političke stranke – ovo je pitanje hrvatskog naroda, njegove opstojnosti, kako u RH tako i u BiH. Pritisci koji dolaze iz različitih izvora političke moći, koji bi željeli Hrvate ostaviti izvan prostora BiH i pretvoriti nas u nacionalnu manjinu, neće uspjeti.”

U BiH su ugroženi građani, a ne konstitutivni narodi, kažu u Hrvatskom nacionalnom vijeću.

‘Gospodin Čović ništa dobro nije napravio za Hrvate, u cjelini gledajući. On je zapravo Hrvate podijelio. Za njega Hrvati nisu ako nisu u HDZ-u i HNS-u. Većina iz Bosne Hrvata i mi ovdje u Sarajevu smo Hrvati drugog reda. To je njegov učinak. Prema tome, naravno da njemu smeta građanska država, ako je tako, zato što ona osigurava ravnopravnost svih građana a on želi ravnopravnost samo onih koji su članovi HDZ-a“, rekao je Marinko Pejić, predsjednik HNV-a.

Ne može neko tražiti da može imati Ustavom ili zakonom zagarantovano mjesto u Predsjedništvu BiH iz reda tog naroda. To gospodin Čović traži kroz Izborni zakon. To je nemoguće. Neka izađe, neka se okuša, neka da politiku koja može biti dobra za Bosnu i Hercegovinu i neće biti problema. Ali nemojte da se dešavaju i ove stvari i da se uvlače i susjedne države. One su u proteklih 30 godina donijele više zla Bosni i Hercegovini nego dobra. I tu prvenstveno mislim na Srbiju i Hrvatsku“, izjavio je Emir Zlatar iz VKBI.

Otvoreno pismo Draganu Čoviću, u ironičnom tonu, uputio je poslanik SDP-a u državnom Parlamentu, Saša Magazinović. U pismu ga poziva, da iskoristi kontakte sa državnim vrhom Hrvatske i ponudi pomoć BiH u ratifikaciji Konvencije protiv nasilja nad ženama.

“Naša je obaveza da prigrlimo građanke i građane Republike Hrvatske u ovom osjetljivom trenutku za hrvatsko društvo i kroz svoj primjer pokažemo da može bolje. Smatram da bi Vaša poruka Vladi RH, Saboru, ali i Predsjednici da treba da čuju glas ugroženih, ali i glas prosvjednika i krenu se baviti rješavanjem problema građana Hrvatske umjesto što se bave globalnim i problemima u regiji, imala velikog efekta i koristi i za državu i za građane susjedne nam države…”

Ustroj BiH, definisan Dejtonskim sporazumom je naša realnost, poruka je iz PDP-a. I nije prepreka, kazu, za napredak BiH.

I da budemo jasni, BiH daje dovoljno širok okvir svim političkim strukturama, svim građanima da traže od svojih vlasti bolje rezultate i da ne traže izgovor u unutrašnjoj organizaciji BiH, to je za nas neprihvatljivo“, kazao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Neprihvatljivo je i građanima, koji za to vrijeme, sve lošije žive. Čekajući dan da rezultati rada političara postanu njihova stvarnost.