Suljagić: 2015. spriječio sam da MUPRS dobije oklopna vozila

Vijesti 12. feb 201812:35 > 13:04
N1

Bivši zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Emir Suljagić kazao je danas za N1 da je tokom 2015. godine spriječio da se Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske iz vojnih viškova dodijele borbena oklopna vozila.

On je u razgovoru za N1 otkrio da je to uradio ”isključivo na vlastitu inicijativu” jer je smatrao da su to oruđa koja se koriste isključivo za rat.

”Ja sam tokom 2015. lično, samo i isključivo na vlastitu inicijativu, spriječio da se MUP-u Republike Srpske iz vojnih viškova tada dodijele borbena oklopna vozila. Smatrao sam da MUP-u ne trebaju oklopna vozila jer to su oruđa koja se koriste isključivo za rat. MUP RS-a se od tada do danas kontinuirano naoružavao. Čak i 2015. su oni vršili nabavke automatskog oružja, to je uglavnom oružje porijeklom iz Srbije i municiju. Ovdje ne govorim o specijalističkom naoružanju, ne govorim o opremi koja je potrebna za specijalnu jedinicu, govorim o stotinama automatskih pušaka koje su kupovane u Crvenoj zastavi u Srbiji”, ispričao je Suljagić za N1.

Naglasio je da apelovao na ljude u državnom vrhu, pokušao im skrenuti pažnju na problem.

‘U ta doba sam pookušao ljudima u državnom vrhu skrenuti pažnju, ali svi moji pozivi, apeli su bili ignorisani da bih ja krajem godine bio smijenjen s pozicije zamjenika ministra jer sam očito kvario relaksaciju odnosa među narodima. Jako je bitno da javnost ove zemlje zna da svaku transakciju oružjem, da li izvoz ili uvoz, odobrenje moraju dati ovim redom: Ministarstvo vanjske trgovine, Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo odbrane što meni lično govori da sve što MUP RS radi, se odvija u dosluhu sa Draganom Čovićem jer ministrica odbrane jednim svojim potpisom može zaustaviti naoružavanje MUP-a RS. Ja još nisam čuo razuman odgovor na pitanje zašto će MUP-u broj automatskih pušaka koji je veći ili jednak ukupnom broju policajaca u entitetu”, dodao je Suljagić.

Više o ovoj temi gledajte na N1 večeras u Dnevniku od 19 sati.