Komisija još čeka Mektićev izvještaj o bezbjednosti u BiH

N1

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić u posljednje vrijeme često iznosi detalje o organizacijama poput "Srbske čast" ili Udruženja "Askeri". Zbog toga su od njega u Parlamentu BiH tražili detaljni izvještaj o tome. Nisu ga dobili. Za stručnjake, ovakve izjave unose nesigurnost među građane u BiH.

“Govorio bih o ovoj formaciji. Ona je za mene paravojna i parabezbjednosna formacija. Zato je to vrlo opasno što se pojavljuju na način na koji se pojavljuju”, govorio je ranije Mektić o “Srbskoj časti”.

“Ovde je malo dubina čitave ove stvari da se vidi šta je motiv, šta je pozadina i ko stoji iza toga”, govorio je Mektić i o “Askerima”.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, u posljednje vrijeme svojim istupima sugeriše da pojedinci ili grupe narušavaju, prijete da naruše ili su sumnjive po bezbjednost u BiH. Konkretnih dokaza, osim fotografija ili amaterskih snimaka, o tome nema. Stručnjaci upozoravaju da plašenje javnosti nije dobra.

“Jedina relevantna institucija koja može preventivno djelovati i prikupljati informacije je Obavještajno-sigurnosna agencija. I ona bi trebala da dijeli te informacije, ali mi očito imamo sukob određenih ličnosti na nivou sigurnosnih institucija i tužilaštva i da oni se utrkuju iznoseći određene podatke ili određene prijetnje”, smatra Armin Kržalić, Centar za sigurnosne studije BiH.

Često je Mektić u javnosti govorio o mogućim prijetnjama po bezbjednost BiH navodeći pojedince, grupe ili organizacije. Zbog toga je Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH od njega zatražila detaljan izvještaj o bezbjednosti u BiH. Međutim, on taj izvještaj nikada nije podnio. Od njih je zatražio više vremena.

“Srbska čast”, “Askeri” i druge organizacije koje se spominju, trebaju se naći u Mektićevom izvještaju. Šestog februara je bila posljednja sjednica Komisije, Mektić je bio prisutan, bez izvještaja.

“Još uvijek, dakle, nismo dobili izvještaj. Evo, ja sam jutros potpisao urgenciju, nakon ovih najnovijih, pojave ‘Askera’ itd., da se i to uključi i očekujem ovih dana da će to Zajednička komisija raspraviti, a nakon toga i donijeti određene zaključke”, ističe Sifet Podžić, predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH.

Ima li razloga za zabrinutost i ko treba djelovati, pitali smo ministricu odbrane BiH Marinu Pendeš.

“Tu zabrinutost trebali bi iskazati Ministarstvo sigurnosti i nadležna entitetska ministarstva unutarnjih poslova, odnosno u Federaciji nadležna županijska ministarstva”, dodaje Pendeš.

A bezbjednosnu situaciju u BiH prate i “čuvari mira” u našoj zemlji.

“Upoznati smo sa ovakvim zabrinutostima, koje se periodično pojavljuju. To su pitanja koje treba da rješavaju nadležne institucije BiH. Naravno da u BiH postoje odredbe krivičnog zakona kojima se štiti ustavni poredak i sprječava formiranje paravojnih snaga na teritoriji BiH. NATO očekuje od BiH da na svim nivoima primjenjuje ove odredbe kada god postoji vjerodostajan dokaz kršenja istih”, stoji u saopštenju NATO-a.

Komisija za odbranu i bezbjednost sjednicu do kraja februara nema. Iz Komisije ne isključuju ni mogućnost zakazivanja zajedničke sjednice oba Parlamenta po ovom pitanju.