Štrajk u HNK: Status ljekara je doveo do masovnog odlaska

Vijesti 12. feb 201818:04 > 18:10
N1

Ljekari u Hercegovačko-neretvanskom kantonu su u generalnom štrajku, a od Vlade HNK traže poseban kolektivni ugovor - kakav imaju njihove kolege u drugim kantonima.

Za N1 je potvrđeno da su obustavljeni pregovori sa Vladom HNK, dok vlasti ne vide poseban razlog za štrajk. Najavili su iz Vlade da će 26. februara otvoriti pregovarački proces.

Elvedin Habibija, potpredsjednik Sindikata ljekara HNK je za N1 kazao da linija ispod koje ljekari i stomatolozi u HNK neće ići jeste kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije.

“Sve se vrti oko satnice i koeficijenata. Tražimo 2.6 KM satnicu i koeficijent 1.3 za sve. Tu ima još nekoliko zahtjeva, ali oni nisu toliko značajni. Šest kantona je potpisalo kolektivni ugovor, dva kantona su u procesu. Razlika u plati je od 1.000 do 1.500 KM, mi ne možemo da vjerujemo da Vlada misli da mi vrijedimo manje od kolega iz drugih kantona”, kazao je Habibija za N1.

Šta ako ne dođe do potpisa kolektivnog ugovora?

“Status ljekara je doveo do masovnog odlaska. Prema informacijama koje mi imamo, preko 400 ljekara je napustilo BiH, zbog nemogućnosti da nađu posao i zbog lošeg socijalnog statusa. Nezvanično, tu ima i ljekara sa fakulteta koji direktno napuštaju BiH, pa je cifra vjerovatno veća”, naveo je kazavši da oni nisu pominjali nikakve druge sindikate – nego da samo žele svoj ugovor.

“Drugi sindikati imaju svoje zastupnike, Vlada HNK i Ministarstvo zdravstva je adresa”, kazao je.

Kristina Bevanda, predstavnica strukovnog sindikata za N1 je kazala da se tokom generalnog štrajka primaju isključivo pacijenti ugroženog života, onkološki pacijenti i trudnice.

Centar urgentne medicine nije u štrajku, jer zakonski ne može biti – dok su na čekanju samo “hladni” pacijenti, odnosno odloživi slučajevi.

Za N1 je istakla da od pacijenata koji dolaze u zdravstvene instutucije imaju podršku.

“Pacijenti su divni. Kada dođu i oni koji nisu znali da je štrajk – shvataju da ako se nama popravi situacija i izjednači sa ostalima u FBiH, i njima će se status poboljšati. Pružaju nam podršku”, navela je Bevanda.

Ona je istakla da više od 4.000 kolega iz FBiH pružaju podršku, što je stvar koja ima daje “vjetar u leđa”.

Istakla je za N1 da je sindikat i struka od samog starta bio za dijalog sa Vladom HNK, i u više navrata su im slali dopise i obavijest, tražili sastanke – samo kako bi došlo do dogovora.

“Nismo bez razloga pomenuli štrajk. Nije nam lako, ovo je situacija koju ne poznajemo”.

U međuvremenu, iz Vlade HNK je stiglo rješenje o štrajku.

“Naš odvjetnik je rekao da to u životu nije vidio. Ovo rješenje, vidjela sam kao pravni laik niz nelogičnih stvari. Lako ćemo to oboriti”, navela je dodavši da je štrajk u skladu sa zakonom, te da advokatski tim u 20:00 sati zasijeda o štrajku.

Bevanda je potvrdila da će poštovati pravne procedure, ali da je rješenje Vlade HNK u najmanju ruku “smiješno”.