Kakva je politička sudbina Konakovića nakon napuštanja SDA

Vijesti 12. feb 201818:17 > 18:40
N1

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković danas ponovno poručuje da neće dati ostavku na mjesto predsjednika kantonalne vlade. Ako imaju 18 ruku u Skupštini KS, neka me smijene. Ne treba nam reforma, treba nam promjena sistema, dodaje Konaković. Iz SDA kažu kako je Konaković potez nemoralan.

Nakon što je poručio da definitivno napušta SDA, a ta ista stranka ga pozvala da ostavku onda podnese i na poziciju kantonalnog premijera, Elmedin Konaković danas poručuje:

“Neću dati mandat. To sam već rekao u svojim javnim nastupima”.

Stoga je sada jasno da kantonalni premijer svoj ured svojevoljno neće napustiti. Hoće li biti smijenjen odlučiće Skupština Kantona Sarajevo.

A da bi sjednica na kojoj bi se raspravljalo o povjerenju Vladi i radu Konakovića zakazala potrebno je 12 ruku, za smjenu njih 18. Koliko ljudi ima uz sebe Konaković ne želi otkriti.

“Za tu matematiku ja nemam vremena, i možete evo svakog zastupnika ponaosob provjeriti da li vas je premijer kontaktirao i pitao da li ćete ga podržati ili nećete podržati. Možete to uraditi”, navodi Konaković.

Jedinstva na relaciji Konaković – SDA čini se više nema. O Konakoviću za kojeg su do nedavno govorili sve najbolje, danas pak sasvim drugi stav i mišljenje. 

“Da je ovo u najmanju ruku nemoralno. Da vi na ovakav način okrenete leđa stranci zarad ličnih interesa, okrenete leđa predsjedniku Izetbegoviću koji je jasno i nedvosmislenu dao podršku ovom premijeru i ovoj Vladi, okrenete leđa organu u kojem ste bili dugi niz godina, organu u kojem ste potpredsjednik, ispred kojeg ste premijer. To je žalosno. Ja ga opet pozivam da vrati mandat SDA-u, jer SDA mu je dala mandat premijera”, smatra Asim Sarajlić iz Kantonalnog odbora SDA. 

No, to se po svemu sudeći neće dogoditi. Konaković za sada uz sebe ima još trojicu, sada već bivših zastupnika SDA, što potvrđuje i dokument, u posjedu N1. Međutim, kako će glasovati ostali zastupnici?

“Dakle to će odlučiti kantonalni organi SDP-a. Mi smo ove tri godine pokazali šta mislimo i o radu Dine Konakovića i SDA, koji su za nas apsolutno jednaki”, poručuje Irfan Čengić, SDP BiH.

“Što se Naše stranke tiče, mi ćemo svoj stav zauzeti kada se konkretan zahtjev pojavi i ukoliko se pojavi, u što ja sumnjam”, otkriva Predrag Kojović, Naša stranka.

“Došli smo do zaključka da je naš stav – da ćemo podržati, ukoliko dođe do inicijative SDA i prikupi se potrebnih, prema Poslovniku 12 potpisa, za sazivanje vanredne sjednice. Smatramo da je to unutarnja stvar SDA, i smatramo da ni na koji način ta stranka nema pravo blokirati sve potrebe i procese u KS”, dodaje Zvonko Marić, SBB BiH.

A koja odluka će to biti i hoće li doći do smjene premijera Kantona Sarajevo biće poznato u srijedu. Naime tada bi SDA, nakon sjednice Predsjedništva stranke, trebala detaljno obrazložiti svoj stav o ovom pitanju.