Poruka ljekara HNK: Rješenje o obustavi štrajka apsurdno

Vijesti 13. feb 201810:41 > 10:48
N1

Nakon što je Sindikat doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog Kantona zaprimio sudsko rješenje o zabrani štrajka - on je obustavljen, ali ljekari HNK su u obraćanju medijima izjavili da od svojih zahtjeva neće odustati, budući da je sudsko rješenje, kako ističu - nezakonito.

Predstavnica Sindikata Kristina Bevanda je u obraćanju medijima kazala da se poštovao proces rada kojeg štrajk podrazumijeva. Nakon zaprimljene odluke su se sastali sa svojim advokatskim timom – koji im je savjetovao da obustav štrajk sve dok rješenje koje ocjenjuju spornim ne obore.

“Citiram stariji odvjetnički tim koji ima dosta utakmica u nogama, nikad u životu nisu vidjeli ovako nešto. Takov rješenje je apsurdno od prve do zadnje rečenice. Prekršen je niz procedura, donesena je odluka koja nije smjela biti donesena bez konsultacija sindikata lijačnika. Ono što su nam odvjetnici rekli, da je sud donio mjeru osiguranja bez da je iko tražio. Kažu da je pravni termin za to da su išli mimo zahtjeva i da je evidentno da su se opredijelili za jednu stranu. Prekršili su član 6. Konvencije o ljudskim pravima, onemogućili su liječnicima da se organizira ročište, da iznesemo svoju stranu priče i da pobijemo ono za što nas se optužuje”, izjavila je Bevanda u Mostaru obraćajući se medijima.

“Apsurdno je da je štrajk proglašen nezakonitim. Optužuje se Sindikat liječnika da je postupio suprotno zakonu. Sinikat je 12 dana prije početka štrajka predao zahtjev Mirovnom vijeću ministarstva, sa imenima miritelja. Zatražili smo proces mirnog rješavanja spora. Tokom tih 12 dana, kako smo vidjeli da nije došlo do imenovanja Mirovnog vijeća, ponovo smo poslali zahtjev. Njihovim ignoriranjem je zapravo svojevrsna odluka da nisu za miro rješavanje spora i da mi možemo krenuti u štrajk”, pojasnila je Bevanda.

Ona je potvrdila da su sve zdravstvene ustanove u zakonski predviđenom roku potpisale sporazume o poslovima o neodložnim stanjima.

“Bez obzira na nezakonitosti rješenja – nas je odvjetnički tim savjetovao da obustavimo štrajk. Iako je odluka nezakonita – donesena je i vrijedi dok je mi ne oborimo. U skladu s tim, odvjetnički tim će predložiti žalbu. Pisat ćemo većim instancama. Uvjeravaju nas da će se ovo lako oboriti i da kome god dođe rješenje na ruke – bit će mu nejasno kako je moglo doći do potpisa na papiru”.

Bevanda je kazala da je 600 članova Sindkata ogorčeno odlukom.

“Ne planiraju ni u najmanjoj mjeri da obustave aktivnosti i da odustanu od zahtjeva”, a onda je Vladi HNK postavila pitanje na zahtjev kolega:

Postavljam pitanje – čega se vi bojite, zašto se bojite liječnika da ste morali ići nezakonito, zašto se bojite nas – zašto se zajedno sramotite i nezakonito nas onemogućavate da dođemo do onoga što su liječnici u drugih šest kantona ostvarili”.

Lječnici odlaze u inostranstvo, prelaze na privatne klinike – gdje se zdravstvene usluge plaćaju – poručila je.

“600 liječnika kaže da mi vas možemo zaobići, vi nas ne možete. Mi možemo otići i pacijenti e nama opet doći. Obavještavam vas, ovo nije kraj. Sindikat liječnika je ovo shvatio ozbiljno. Ne odustajemo dok se u potpunosti ne ispoštuje naš zahtjev iz kolektivnog ugovora”, izjavila je Bevanda – a na koncu svog obraćanja dobila je aplauz od prisutnih.

Istakla je da je njihovo zakonsko pravo progovoriti i tražiti ono što ih sljeduje, baš kao što je bio slučaj sa drugih šest kantona u FBiH.