Radnici strahuju da će postati tehnološki višak

Vijesti 13. feb 201812:08 > 12:16
Anadolija

Članovi Sindikalne organizacije banjalučke "Toplane" održali su danas štrajk upozorenja da bi skrenuli pažnju na neizvjesnu sudbinu oko 50 radnika nakon početka rada nove "Eko toplane", koja je od 1. februara preuzela grijanje grada.

Povjerenik za sindikalna pitanja “Toplane” Vukašin Tintor istakao je da su radnici zabrinuti za egzistenciju, te da od uprave preduzeća nisu dobili zvaničan stav o eventualnom proglašavanju viška radnika ili otkazima, o čemu su, kako je rekao, čuli u medijima.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

“Ne postoje osnove za proglašavanje tehnološkog viška radnika ili otkaze, jer proizvodna aktivnost `Toplane` nije prestala, preduzeće radi, isporuku toplotne energije vrše i nova i stara toplana i danas su ovdje samo oni radnici koji ne ugrožavaju proizvodno-distributivni sistem preduzeća”, rekao je Tintor novinarima u Banjaluci.

Tintor je naveo da za ovakvu situaciju odgovornost ima uprava preduzeća sa vršiocem dužnosti direktora Mićom Milovanovićem na čelu, a koja je prema Zakonu o radu bila dužna da obavještava sindikat i radnike o perspektivi preduzeća i da ih konsultuje u slučaju donošenja odluka koje će uticati na radno-pravni status radnika.

On je dodao da uprava preduzeća nije sačinila program zbrinjavanja radnika koji strahuju da će biti proglašeni tehnološkim viškom ili da će dobiti otkaze.

Predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić izjavila je da granski sindikat podržava Sindikalnu organizaciju “Toplane” u rješavanju njihovih problema.

“Uputili smo poziv gradonačelniku Banjaluke Igoru Radojičiću za razgovor, da on da garancije za ove ljude, te da se ukoliko i postoji tehnološki višak, sačini program socijalnog zbrinjavanja, otkazni rokovi, obezbijede otpremnine i slično”, istakla je Vrabičićeva.

Član Izvršnog odbora sindikata “Toplane” Gostimir Radić naveo je da stručni dio radnika ovog preduzeća odgovorno tvrdi da “Eko toplana” ne može sama da grije grad, te da se grad ne može grijati na sječku drveta bez pomoći mazuta.

On je napomenuo da se zbog lošeg grijanja za četiri i po godine sa sistema gradskog grijanja isključilo 6.000 potrošača, što je gubitak od 16 miliona KM.