Šta će biti sa radnicima banjalučke toplane

Vijesti 13. feb 201818:09 > 18:33
N1

"Nema viška radnika i otkazi su nedopustivi", štrajkom upozorenja su danas poručili sindikalni predstavnici radnika banjalučke toplane. Nakon što je sa radom krenula novoizgrađena Eko toplana, koja će preuzeti oko 60 radnika, njih 30 bi mogli biti proglašeni tehnološkim viškom.

Ko će od ovih ljudi ostati u dosadašnjem preduzeću, ko će preći u novu toplanu, a ko biti proglašen tehnološkim viškom i ostati bez posla – radnici dosadašnje Toplane a.d. ne znaju. Tvrde da im se niko iz uprave preduzeća još nije obratio, te da sve informacije koje imaju saznali preko medija.

“Za ovu svu nastalu haotičnu situaciju isključivo krivicu ima uprava preduzeća na čelu sa Mićom Milovanovićem. Uprava preduzeća je bila dužna, prema Zakonu o radu, da obavještava radnike o perspektivi i djelatnosti preduzeća”, tvrdi Vukašin Tintor, povjerenik za sindikalna pitanja AD Toplana Banjaluka.

Iz uprave su danas odbili i da novinarima daju pojašnjenje. Iz Gradske uprave su nam dostavili saopštenje u kojem navode da od trenutno 134 zaposlena u Toplanama a.d. 15 do 20 će i ostati u tom preduzeću, 60 radnika će preći u novoosnovane Eko toplane, 26 ispunjava uslove za odlazak u penziju, dok će 30 biti proglašeno tehnološkim viškom.

“Sa svoje strane, Toplana a.d. je, u saradnji sa sindikatom, pripremila plan i program otpuštanja tih radnika, prema kojima će biti ispunjene sve zakonske obaveze, pa i više od toga. Preduzimamo sve što je u našoj moći da broj otpuštenih radnika bude što manji”.

Novoizgrađena Eko toplana, na sječku, preuzela je grijanje od 1. februara. Radnici stare toplane tvrde da nova toplana nema kapacitete da grije čitav grad, te da pogoni stare još nisu ugašeni.

“Kako 30 MW izvora može da grije 150 MW snage konzuma.To nije tačno, sa tim lažima se mora prestati. Oni ne mogu grijati grad samo iz sječke, odnosno iz drveta. Bez pomoći mazuta ne može se grijati grad”, smatra Gostimir Radić, član Sindikata radnika AD Toplana Banjaluka.

Da li nova toplana, u čiju izgradnju je do sada uloženo skoro 30 miliona maraka, ima kapacitet za grijanje grada odgovor iz uprave Eko toplane nismo dobili. Sindikalci tvrde da za sada rade obje i da je neprihvatljivo da ubuduće u dvije toplane bude manje zaposlenih nego što je do sada bilo u jednoj.