Čolaković: Promijenili smo estetske, ali ne suštinske stvari

Vijesti 14. feb 201810:49 > 11:01
N1

Gost Dana uživo bio je novinar i urednik portala Perspektiva.plus, Vladimir Čolaković.

Perspektiva.plus koji se temama kao što su nasilje, tolerancija, ljudska prava, lične i društvene vrijednosti koje su važne za odrastanje i budućnost mladih. Cilj je srušiti zid koji su stvorili ratna prošlost, obrazovni sistemi, medij. U cijeli projekat uključeni su i popularni regionalni umjernici, muzičari Edo Maajka, Marčelo, Remi iz grupe Elemental i Brano Jakubović iz Dubioze kolektiv.

Ekipa “Perspektive” mnogo putuje cijelim regionom, posjetila je mnoge gradove i razgovarala sa velikim brojem mladih ljudi.

Čini mi se da i nismo baš otvoreni za promjene. Ne treba generalizirati, ali kao društvo u cjelini nismo spremni krenuti i mijenjati sebe. Većina stvari se nije promijenila od kobnih 90-ih godina. Ključne stvari nismo promijenili, one površne i estetske jesmo ali one suštinske nismo i nikako da napravimo taj korak“, kazao je Čolaković.

Veliki broj mladih ljudi nas stalno zove i piše na društvenim mrežama da dođemo u njihove gradove. To bi bilo preskupo, pa smo odlučili napraviti aplikaciju “perspektiva.plus” koja nudi opciju video foruma. Svaki posjetilac može pokrenuti svoju temu ilik omentarisati postojeću“, dodao je Čolaković o novoj aplikaciji koju je napravila Perspektiva.

U videoklipu pogledajte snimak kompletnog gostovanja.