Lukač: Naša specijalna jedinica sada ima najbolje oružje

Vijesti 14. feb 201813:42 > 13:51
N1

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač obratio se danas javnosti na pres-konferenciji u Banjaluci pojasnivši zbog čega MUP nabavlja oružje o kojem je proteklih dana bilo mnogo govora u bh. javnosti.

Niko od ruskih specijalaca, operativaca niti bilo kakvih Rusa neće učestvovati u obuci specijalnih jedinica MUP-a RSi da tu dilemu jednom riješimo. Nema bilo kakvih Rusa u Zalužanima niti imamo namjeru da ih bude. Jedinice za podršku najveći dio obuka su radile sa američkim specijalcima i evropskim policajcima“, rekao je Lukač.

On je kazao da je MUP RS u svom programu predvidio nabavku naoružanja za sve pripadnike Ministarstva.

Takođe svi naši policajci u skladu sa Zakonom kao i sve svjetske policije i svi policajci u Evropi i svijetu imaju pravo na kratko i dugo naoružanje. Problem MUP-a je što se u proteklim godinama nije radilo na tome, što se koristio jedan broj pušaka koje su ostale još iz proteklog rata i to je neadekvatno oružje za policijsku namjenu.”

U skladu sa našim planom i programom smo ušli u nabavku naoružanja za pripadnike MUP-a i odlučili da nabavimo 2.500 pušaka od Zastave s obzirom da se radi o naoružanju koje je dosta povoljno“, izjavio je ministar MUP-a RS.

On istakao da je MUP RS protekle godine nabavio savremeno oružje koje koriste specijalne jedinice.

Naša specijalna jedinica ima sada najbolje oružje koje koriste specijalne jedinice u svijetu. Naše jedinice za podršku su takođe opremljene novim naoružanjem. Znate da smo imali teroristički napad u Zvorniku kada je naš policajac pokušavajući da odbrani svoj život i živote svojih kolega koristio pištolj star preko 30 godina koji mu je zakovao prilikom pucanja i bio je ranjen i moogli su svi da izginu da se nisu pojavili pripadnici jedinice za podršku koji su likvidirali napadača. Ne možemo i nećemo nikada višše dozvoliti da policajci koji treba da štitie i svoj i živote građana od terorističkih napada ili bilo koje druge vrste, od kriminalaca, da ne mogu adekvatno da se odbrane“, kazao je Lukač.

Kad su u pitanju medijski navodi da djeca iz RS idu na obuke u kampove u Ukrajini i Rusiji, Lukač je kazao da nema nijednog jedinog podatka niti ijedne prijave roditelja. “Ne postoje nikakve saznanja o tome”, poručio je ministar.