Fazlić: Grad Sarajevo se zamjera Pamuku da ne bi Erdoganu

Vijesti 14. feb 201815:42 > 15:44
AFP

Orhan Pamuk neće biti počasni građanin Sarajeva. Nakon što je Komisija za izbor i imenovanja GV Grada Sarajeva jednoglasno odlučila da Pamuka proglasi počasnim građaninom (na prijedlog Izdavačke kuće Buybook), danas je pred Komisiju iz Gradske uprave došla direktiva kojom se traži da se ta titula Pamuku uskrati, saopćeno je iz Naše stranke.

Samir Fazlić, vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću Sarajeva, direktivu tumači “kao kontinuitet SDA politike dodvoravanja Erdoganovom režimu”.

“Ne mogu se oteti utisku da je odluka Gradske uprave da se Pamuku uskrati ta titula upravo uslovljena Pamukovom protivljenju politici turskog predsjednika Erdogana. Protivljenju politici zatvaranja nepodobnih intelektualaca, književnika, novinara, ali i njegovom otvorenom pisanju o stravičnom zločinu nad Armenima. SDA ima strah da će titula počasnog građanina Sarajeva naljutiti Erdogana kojem je, prisjetimo se, Bakir Izetbegović spreman Bosnu ostaviti u amanet. Ovo nije usamljen primjer, 2016. je Komisija odlučila da Aliju Lafciogluu da Plaketu Grada Sarajeva, a potom je iz Gradske upravo stigao dopis da mu se to priznanje oduzme“, kaže Fazlić i pita se koja je donja granica političkog obzira ili bolje reći straha od zamjeranja stranim političkim moćnicima.

“Podsjećamo, Ali Lafcioglu je profesor Bosna Sema obrazovnih institucija zahvaljujući čijem su prosvjetno-pedagoškom radu učenici tih institucija, mladi Bosanci i Hercegovci, njih desetine, ostvarili zavidne uspjehe na međunarodnim takmičenjima iz matematike i fizike, uključujući i svjetske olimpijade. Plaketa mu je oduzeta zbog sumnje da su Bosna Sema institucije tada bile u vlasništvu Erdoganovog političkog protivnika Fethulaha Gulena, osumnjičenog za pokušaj državnog udara u Turskoj”.saopćeno je iz Naše stranke.