Busek za N1: Ne treba stvarati nove poteškoće

Vijesti 14. feb 201816:38 > 16:40
N1

Istaknuti austrijski i evropski političar Erhard Busek bio je gost intervjua N1 na 1.

Devedesetih je bio austrijski vicekancelar, bio je i dogradonačelnik Beča, te ministar znanosti i obrazovanja. Predsjednik je Senata privrede Austrije. Bio je koordinator Inicijative za saradnju u Jugoistočnoj Evropi – preteče Regionalnog savjeta za saradnju. Također je počasni predsjednik Evropskog foruma Alpbach.

Bio je i koordinator Pakta o stabilnosti za Jugoistočnu Evropu od 2002. do 2008. Predsjednik je Instituta za dunavsku regiju i središnju Evropu. Samo su to neke od funkcija koje je obnašao ili obnaša, a u BiH je boravio povodom pregovora o otvaranju Senata privrede BiH.

Kao dobar poznavalac ne samo ekonomskih, već i političkih prilika u BiH, govori je i o aktualnoj političkoj situaciji u zemlji.

“Ako vidite kakvo je tumačnje, da je to odvajanje Republike Srpske, onda je prešao tu crvenu liniju. Moramo imati granice takve kakve jesu, vi ćete inače platiti visoku cijenu takve situacije. Ne treba stvarati nove poteškoće, imamo ih dovoljno. Moramo raditi u interesu građana i zato nam treba ta zajednička budućnost i zato vas pozivam, zaboravite ono što je rekao, uvijek ćete imati takvih riječi i izjava. Ono što je bitno su činjenice”, kazao je Busek za N1 o vezama predsjednika RS Milorada Dodika i predsjednik FPO-a i vicekancelara Christiana Strachea.

 Integralni intervju sa istaknutim austrijskim i evropskim političarem Erhardom Busekom moći ćete gledati uskoro na N1.