Valentinovo – za neke praznik, za druge običan dan

Vijesti 14. feb 201818:04 > 18:11
N1

Danas se obilježava Valentinovo ili Dan zaljubljenih. Porijeklo ovog praznika veže se za više legendi, a jedna od njih kaže da je sveti Valentin bio mučenik, koji je bio proganjan zbog toga što je vjenčavao vojnike kojima je brak bio zabranjen. Neki i dalje ne smatraju ovaj dan posebno bitnim, ali ima i onih koji ga rado proslavljaju.

Glavna sarajevska šetnica. Mnogobrojni šetaci i poneki zaljubljeni parovi. Pažljivo pripremljeni buketi cvijeća, kažu nam prodavači, jer ipak danas je Valentinovo. Sarajlije imaju podijeljena mišljenja oko Valentinova, neki mu se raduju a za neke je dan kao i svaki drugi.

Šta Sarajlije kažu o Valentinovu?

“Skoro 50 godina smo u braku i sigurno da kažem da nam je dan ljepši pogotovo što je sad sunce i da nešto eto tek sjetite se da je to još uvijek ljubav u pitanju”.

“Ja ne slavim Valentinovo iako je to jedan lijep praznik, možda nije kod nas ta suština još uvijek zaživjela, super za ljude koji slave”.

“Valentinovo ne slavim iako imam momka ne smatram to nešto bitnim”.

“Smatram da svaki dan treba da slavimo ljubav bez obzira na taj praznik, slavim ga čisto zbog simbolike poklona”.

“Praznik svih koji se vole”.

S druge strane Općina Centar povodom Dana zaljubljenih upriličila je kulturno – zabavni program na Eiffelovom mostu i na taj način pozvala na ljubav , poštovanje i uvažavanje.

“Također smo uradili 3D postavku srca i nadamo se da će po uzoru na velike svejtske metropole ovo biti još jedna od lokacija koju će naši građani ali i gosti turisti koji dolaze u grad Sarajevo iskoristiti za mjesto fotografisanja, mjesto bilježenja svojih značajnih trenutaka”, kaže Jasmina Fazlić, pomoćnica općinskog načelnika zaobrazovanje i kulturu.

Osnovni simbol mosta je spajanje, prevazilaženje razlika. Namjera je da se na Eiffelovom mostu u buduće održavaju i vjenčanja, a u posljednje vrijeme sve više zaljubljenih parova na ogradi mosta, po uzoru na svjetske metropole, zaključava svoju ljubav .

Običaj „zaključavanja dvije duše“ navodno potiče još iz drevne Kine. Zaljubljeni, kako nalaže ritual, zaključaju katanac sa svojim inicijalima, te bace ključ u rijeku kako niko drugi ne bi mogao „otključati“ njihova srca. Tako se, prema vjerovanju zaljubljenih, ostvaruje magija vječne ljubavi.