Kusovac za N1: Još jedan korak Dodikove politike

Vijesti 14. feb 201818:26 > 18:29
N1

Sigurnosna situacija na prostoru Balkana je takva da neće dovesti do bilo kakvog novog sukoba, bez obzira na pojedine incidente koji su se desili u posljednje vrijeme odnosno na naoružavanje MUP u RS-u poručuje srbijanski politički analitičar Zoran Kusovac.

On kaže da što se tiče naoružavanja MUP-a Republike Srpske to nije sigurnosna nego politička prijetnja.

“Dakle, to oružje očigledno po svemu nije namjenjeno da bude upotrijebljeno u nekoj skorijoj prigodi nego jednostavno radi se o još jednom koraku Dodikove politike. To je dakle, jedno tiho jačanje institucija Republike Srpske koje pa makar simbolično negiraju integraciju Republike Srpske u Bosnu i Hercegovinu. Iako se tu radi o oružju, a radi se o povećanju količine oružja uvijek je jedna latentna prijetnja i potencijalna prijetnja. Tako da je primarni zadatak te kupovine pušaka ne da se konkretno u vojnom smislu ojača MUP, nego jednostavno da se pošalje politička poruka da će Dodik i dalje stvarati svoju paravojsku i da će on idalje Republiku Srpsku po svom hiru voditi u smjeru koji on politički zacrta”, ističe Kusovac.

Na naše pitanje da li očekuje pogoršanje sigurnosne situacije, pa i zbog vanjskih uticaja prvenstveno sa ruske strane, Kusovac ističe kako vanjski uticaji uvijek dovode do destabilizacije.

“Ne mislim da će oni ići tako daleko da bi se moglo govoriti o bilo kakvom mogućem oružanom sukobu bilo koga protiv bilo koga. Dakle strani uticaji prije svega su politički i strategijski i zbog toga je Balkan često meta za potkusurivanje velikih sila. Tu je jak ruski uticaj, jak je iskreno rečeno i zapadni i američki, međutim više ljudi je osjetljivo na ruski uticaj. To je zato što je ipak Zapad taj kojem deklarativno teže sve zemlje Zapadnog Balkana i one koje su već ušle u EU i NATO i one koje zvanično ili nezvanično pretenduju da uđu. Tako da, ne vjerujem da bilo kojem spoljnom faktoru u ovom trenutku odgovara da bilo ko ima namjeru i želju da bilo koga na Balkanu gurne u oružane sukobe”, kaže Kusovac.

On smatra da je na Balkanu situacija toliko loša da se sve tenzije prije svega održavaju na ekonomskoj nestabilnosti. Kusovac ipak pozitivnim smatra signale koji su regionu Zapadnog Balkana došli nedavno kroz novu strategiju Evropske komisije.

“Evropska Unije je konačno nakon dugog iščekivanja jasno postavila svoje želje odnosno postavila je prag koji će zemlje Zapadnog Balkana morati da prijeđu da bi bile ozbiljan kandidat za Evropsku Uniju. U nekim stvarima, nekim od tih zemalja, to je prilično nedostižno mislim konkretno na Bosnu i Hercegovinu koja jednostavno ima problem s tim odnosom između centralnih vlasti i entiteta i unutar entiteta gdje je jedna velika sistemska neefikasnost. Naravno, ukoliko postoji iskrena želja političara i insitucija, ali i naroda koji često političarima oprašta nerad ili što u praksi ne provode ono što govore”, kaže Kusovac.

Kusovac zaključuje da ova strategija može biti jasan podsticaj za budućnost, ali da ne vjeruje da će EU nakon ovoga više spuštati kriterije, jer sada su postavljeni i više nema spuštanja, samo zato što ih neko u zadnom roku neko nije ispunio.