Milović: Bošnjačka politika ide u korist Hrvatima

Vijesti 14. feb 201821:50 > 21:54
N1

Novinar i politolog Tvrtko Milović je u Pressingu na N1 izjavio da lično ne prati stavove HDZ-a, iako je ideološki vrlo blisko.

“Smatram da sam autentični komentator zbilje”, rekao je i objasnio da je u bio u sukobu sa pojedinim predstavnicima katoličke crkve jer neki “crkveni velikodostojnici se ne razumiju u onošto pričaju”.

A šta misli o Hrvatima koji glasaju za socijaldemokrate?

“Ne postoje pravi ili lažni Hrvati. Hrvatski korpus ima ekstremnu desnicu i centar. Ima svakakvih komentara. Legitimno je glasovati za bilo koga, pa i za Emira Suljagića. Kada oni budu većinom glasali za taj segment, bit ću posljednji koji će reći nešto protiv građanske BiH. Hrvati u ovom trenutku imaju drugačije želje”, naveo je.

A treći entitet – da li je to jeidno što će Hrvate u BiH učiniti zadovoljnim?

“To je jedno od ponuđenih rješenja. Ima čitav spektar rješenja. Treći entitet, HDZ ima svoj prijedlog, unitarna država. Konsocijacijska demokracija je jedno rješenje. Kakav će ustroj te države biti – to je pitanje”, naveo je Milović.

Emir Suljagić je s druge strane bio napadan iz Islamske zajednice, kritikovan iz SDA, hrvatskih medija, političara. Kako je kazao – bio je “radikal, islamista, fundamentalista…” – zašto?

“Zato što ja za te ljude nisam prestao biti samo musliman. To je problem sa svim što govorim. Što to govori čovjek koji se zove Emir Suljagić i koji je dio tog kruga. Ne mogu biti ništa drugo. Ti, ja, bilo ko u Sarajevu – obični muslimanski untermensch. Vlast nam je na autpilotu od 2006.godine, liberalni globalni poredak se raspada. Zahvalan sam gospodinu Miloviću što je objasnio što Čović i HDZ neigraju saveznike da bi ostvarili ciljeve”.

Istakao je da je Bakir Izetbegović promijenio retoriku u posljednjih šest mjeseci.

“Ali nije u stanju da stavi pod kontrolu SDA. Zvidzić je spreman da prihvati ovo što traži Čović, samo da uđe u Predsjedništvo. Nije ga briga hoće li biti član bošnjačkog kantona ili Predsjedništva BiH”, rekao je Suljagić u Pressingu na N1.

“Izetbegović je bio u Briselu, mogao se uvjeriti koji su krajnji dometi toga što radi Zvidić. Domet je da Čović mrtav-hladan kaže da se muslimani u BiH spremaju za ISIL. To su njegovi krajnji domenti. Izetbegović da preuzme kontrolu nad strankom, da se napravi aktivan odgovor”.

Dodao je da “ako neko misli da je naslovnica Globusa nastala u glavi urednika – taj je budala”. “Nastala je na Pantovačaku i usmjerena je protiv BiH”, ocijenio je Suljagić.

Milović je pak kazao da se u BiH stvari mijenjaju u korist Hrvata.

“Stvari se mijenjaju u korist Hrvata zbog bošnjačke politke, koja je nesposobna da lobira za sebe. Nije sposobna da iznjedri rješenje. Krize se gomilaju, međunarodna zajednica vidi probleme u Izetbegoviću i SDA”, naveo je dodavši da je nekorektna optužba to da su Hrvati u BiH – separatisti.