Traže se ostavke zbog naoružavanja pripadnika MUP-a RS

Vijesti 15. feb 201816:45 > 18:52
N1

Iako je odluka o nabavi 2.500 dugih cijevi za potrebe MUP-a Republike Srpske izazvala brojne komentare u BiH, uz ocjenu da je riječ o pretjeranom naoružavanju, ispostavilo se da je sve u skladu sa procedurama. Zbog odluke da da saglasnost, lider SBB Fahrudin Radončić zatražio je od direktora OSA-e Osmana Mehmedagića da podnese ostavku.

Mnogo prašine u medijima prethodnih dana zbog kupovine 2.500 dugih cijevi za MUP Republike Srpske. Ispostavilo se da su ovu odluku pratile sve potrebne saglasnosti – Ministarstava vanjske trgovine i obrane BiH, kao i OSA-e.

“Mi smo jedna od institucija koje daju suglasnost, tako da smo i mi dali suglasnost za tu nabavu. Pokreće se sve u Ministarstvu trgovine i ekonomskih odnosa”, kaže Borislav Jezeraškić, pomoćnik ministrice obrane BiH.

“Potrebne suglasnosti su pribavljene. Agencija za javne nabavke nema nadležnost da vrši monitoring. Ukoliko su prikupljene sve suglasnosti, ne vidim razlog da se nabavlja bilo šta u ovoj zemlji, pa tako i oružje”, dodaje Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH.

Na Vijeću ministara BiH takva odluka nije se našla na dnevnom redu.

Vijeće ministara nije o tome odlučivalo. Mi ćemo od institucija koje su odlučivale zatražiti informacije”, otkriva Denis Zvizdić, predsjedavajući VM BiH.

U SBB-u nisu čekali obrazloženje. Za direktora OSA-e imaju prijedlog.

“Da iz moralnih razloga, iz razloga što je potpisao nešto što je protiv nacionalne sigurnosti, i zbog varanja javnosti, podnese ostavku”, ističe Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Uz potrebne saglasnosti ili ne, mnoge je u BiH uznemirila nesrazmjer u broju naoružanja koje će posjedovati MUP RS u odnosu na ostale policijske agencije u BiH. Ovoj odluci prethodile su brojne teorije o navodnom formiranju paravojski u našoj zemlji.

“Niz događaja i retorike koja ukazuje na paramilitarne snage, ekstremizam i terorizam, prethodile je ovoj odluci. Sve to doprinosi negativnom ozračju, te je tako i ovu temu stavilo u fokus”, smatra Denis Hadžović, Centar za sigurnosne studije.

Bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović smrtno je ozbiljan kada se govori o posljedicama naoružavanja.

“Time se želi stvoriti aktivna vojna formacija, kao bi mogla provesti politiku separatizma u BiH”, kaže Ahmetović.

Iz MUP-a Republike Srpske kažu da je riječ o modernizaciji policijskih snaga te da će uskoro otvoriti i Kamp za obuku specijalaca za borbu protiv kriminala i terorizma. Dozvolu za uvoz oružja izdaje Ministarstvo vanjske trgovine BiH, što je bilo i u slučaju nabavke 2.500 dugih cijevi od Zastava oružja. Za N1 je potvrđeno da je 2016. godine izdano 117 takvih dozvola, za uvoz iz 30 zemalja, uglavnom Češke, Srbije i SAD-a. Ukupna vrijednost uvezenog oružja bila je 38 miliona eura.