OSA: Ispoštovan zakon pri davanju mišljenja

Vijesti 15. feb 201818:05 > 18:06
N1

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH ispoštovala je zakonom propisane odredbe prilikom davanja mišljenja u proceduri nabavke oružja za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, saopšteno je iz OSA-e.

Iz OSA-e pojašnjavaju da dozvolu za nabavku oružja daje Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, uz pisanu saglasnost ministarstava odbrane, bezbjednosti i inostranih poslova.

U saopštenju se navodi da OSA-e u proceduri nabavke oružja daje mišljenje koje nema obavezujući karakter.

“U kontekstu davanja mišljenja za uvoz/izvoz oružja, vojne opreme i robe posebne namjene koje nije obavezujuće, a imajući u vidu Zakon o OSA, Agencija ustupa svoje eventualno negativno mišljenje ukoliko raspolaže podacima o nepravilnostima”, navodi se u saopštenju.

Iz OSA-e ističu da se to odnosi na nepravilnosti sa sertifikatima krajnjih korisnika, nepravilnosti u vezi sa upućivanjem oružja, vojne opreme i robe posebne namjene u zemlje pod embargom Savjeta bezbjednosti UN ili drugim međunarodnim zabranama, odnosno u vezi sa podacima da li se među oružjem mogu naći i sredstva koja potiču iz nelegalnih izvora.

Lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić rekao je na današnjoj konferenciji da je direktor OSA-e Osman Mehmedagić dao saglanost MUP-u RS za nabavku 2.500 pušaka, što je “protiv nacionalne bezbjednosti” i zatražio njegovu ostavku.

On kaže da kao bivši ministar bezbjednosti BiH zna da ovom bh. entitetu “nije potrebna ta količina oružja”.