Ahić: Svaka priča koja diže tenzije dobija maksimalnu pažnju

Vijesti 16. feb 201808:47 > 08:57
N1

Minhen se danas pretvara u svjetski forum na kojem će se govoriti o krizama, sukobima, vojnoj i sigurnosnoj politici. O temi sigurnosti u BiH za je govorio prof. Jasmin Ahić, stručnjak za sigurnost.

Minhenska konferencija je najveća svjetska konferencija koja tradicionalno okuplja blizu 500 najznačajnijih predstavnika vlada i svjetskih zvaničnika. Ona produkuje raznim segmentima globlane sigurnosti, ali ulazi se i segment kriznih žarišta. Učešće BiH je vrlo bitno jer se nalazimo u preranoj predizbornoj kampanji u kojoj dominira segment ozbiljnih sigurnosnih prijetnji koje se pretvaraju u politikanstvo koje unosi ogroman strah unutar građanstva i regiona“, kazao je Ahić.

On smatra da svi koji su politički odgovorni, ali i akademski zajednica i stručnjaci ovog segmenta, koji mogu razbiti diskurs su pozvani da uzmu učešće i odupru se tendencijama političkih elita na vlasti i opoziciji s namjerom da osvoje lake političke poene na takav način.

Iskristalizirala se slika gdje imamo politički fokus koji govori o strahu, paravojnim formacijama, naoružavanju i slično. A drugi diskurs pokušava razbiti sve te konstantne spinove. Apsolutno smo bombardovani i svaka priča koji diže tenzije dobija maksimalnu pažnju javnosti. Niko ne razgovara o ekonomiji, o boljem životu građana…

Ahić je kazao da političari takvim pričama konstantno podižu tenzije, iako bi o tome trebali raspravljati stručnjaci.

BiH i region imaju značajno mjesto u segmentu sigurnosnih izazova. Područje smo koje zaostaje za onim što je deklarirano svim državama Zapadnog Balkana, a to je euroatlantski put. Crna Gora je ušla u NATO uz ogromne probleme i pokušaj državnog udara, na ivici rata je bilo u Makedoniji, a danas, ne želim doprinijeti tenzijama, ali BIH je u fokusu sigurnosnih dimenzija koje se precjenjuju u jednom smislu. Sve što nas očekuje narednih 6 mjeseci mora biti dobro analizirano i potkrijepljeno argumentima“, smatra Ahić.

Gost Novog dana je kazao da je veoma bitno da BiH na Minhenskoj konferenciji, ali i čitav region, bude u fokusu i da se pozicionira na način kako treba.

Treba ponoviti da je State department prošle sedmice odlikovao sve naše policijske agencije, a FBI je uručio zahvalnicu direktoru OSA-e za rezultate koji su urađeni u proteklih šest mjeseci. Treba napomenuti da je u Sarajevu lišen slobode glavni operativac ISIS-a u segmentu finansija i deportovan u SAD. Konstantne priče o paravojnim formacijama, o naoružavanju stvaraju sliku da je ovdje nesigurna situacija, a mi imamo zvanične podatke da policijske i sigurnosne agencije u BiH rade kvalitetno.”