Pargan: U Minhenu diskusija i o jačanju nacionalizma

Vijesti 16. feb 201810:01 > 10:09
N1

Jedna od centralnih tema Minhenske sigurnosne konferencije je nova globalna nesigurnost, jer SAD nisu spremne igrati ulogu garanta, izjavio je Benjamin Pargan, urednik bosanskog programa Deutche Wellea.

Tema će biti i kako se EU može sama brinuti za svoju sigurnost. Govorit će se i o jačanju nacionalizma i desnice. Također zabrinutost raste zbog novog nuklearnog naoružavanja, a vodit će se diskucija i o vezi između klimatskih promjena i ratnih sukoba, i situacija na Bliskom istoku nakon sloma ISIS-a“, rekao je Pargan.

Kosovo ovih dana dočekuje desetu godišnjicu nezavisnosti. Deutsche Welle je tim povodm objavio zanimljivu analizu situacije na Kosovu. Šta su glavne teze te analize?

Teze su negativne i pesimistične. Pominje se dijalog sa Srbijom kojem se ne nazire kraj, govori se o viznoj liberalizacija građana Kosova i nejasnoj strategiji EU kada je riječ o Kosovu. Neodređenost Brisela smeta političkim predstavnicima Kosova. Thaci je zabrinut zbog izolacije građana Kosova od strane EU“, kazao je gost jutarnjeg programa N1 televizije.

Uskoro video cijelog gostovanja.