Sarić: Ipak je ovo prvostepena presuda

Vijesti 16. feb 201817:31 > 19:55
N1

Sud Bosne i Hercegovine prvostepeno je oslobodio Gorana Sarića po sve tri tačke optužnice za genocid u Srebrenici. Kao komandant Specijalne brigade policije pri MUP-u RS Sarić, između ostalog, zaključak je Suda, nije pomagao u udruženom zločinačkom poduhvatu u području zaštićene zone Srebrenica u julu 1995. godine.

“Oslobađa se od optužbi”. Odluka je to Sudskog vijeća Suda BiH. Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je Goran Sarić znao za genocidnu namjeru glavnih izvršilaca. Nema dokaza da je kontaktirao s učesnicima UZP-a, među kojima i Mladićem, Karadžićem, Popovićem, Krstićem, Bearom. Nema jasnih dokaza da je imao kontrolu nad zamjenikom, haškim osuđenikom Ljubomirom Borovčaninom.

“Optuženi je, a kako to proizilazi iz provedenih dokaza odnosno iz depeša, jedino saznao da je počela ofanziva na Srebrenicu. Tužilaštvo nije dokazalo van razumne sumnje da je optuženi u vrijeme odlaska nabrojanih jedinica SBP-a znao, odnosno bio svjestan, postojanja plana ubijanja i prisilnog preseljenja Bošnjaka iz Enklave”, smatra Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Po izlasku iz sudnice Sarić kaže:

“Saša advokat će dati izjavu, ipak je ovo prvostepena presuda. Hvala vam svima na korektnosti u izvještavanju u čitavom predmetu”.

“Nije ova presuda bila iznenađujuća za svakoga, ko je pratio ovaj predmet od početka, od prvog dana, za svakoga ko se prema ovome racionalno postavio ovo je bio očekivan ishod. Nije ovo ništa novo u odnosu na ono što sam ja čuo u haškim predmetima, nije bilo nekih novih dokaza”, tvrdi Aleksandar Lazarević, odbrana Gorana Sarića .

Oslobađajuća presuda Sariću nije iznenađenje ni za Majke Srebrenice. Poručuju – ništa nije slučajno. Sve određuje politika. Do sada je za genocid, pomaganje u genocidu ili zločine na području Srebrenice, drugostepeno – pred Haškim tribunalom i Sudom BiH – osuđeno 38 osoba – podaci su BIRN-a. Preko 600 godina zatvora. Među osuđenima su tri doživotne kazne – Zdravko Tolimir. Ljubiša Beara. Vujadin Popović.

“Pred Sudom BiH imamo jednu specifičnu situaciju s obzirom da se počiniocima za genocid sudi po Zakonu koji je vrijedio u vrijeme počinjenja djela – imamo situaciju da je jedina osoba koja je osuđena za genocid Milorad Trbić je osuđen na 20 godina. Dok osobe koje su osuđene za zločin protiv čovječnosti su osuđeni na više godina poput Franca Kosa i drugih pripadnika 10. diverzantskog odreda”, ističe Denis Džidić, BIRN.

U procesima ratnih zločina dešavalo se i sljedeće: osuđeni prvobitno na 135 godina zatvora za pomaganje u genocidu Milenko Trifunović, Brano Džinić, Aleksandar Radovanović, Slobodan Jakovljević i Branislav Medan – u određenom trenutku bili su na slobodi. Zbog pogrešne, odnosno retroaktivne primjene zakona. Sud im je naknadno smanjio zatvorske kazne. U toku su brojni drugi procesi.

“Najveći je predmet Miodrag Josipović i ostali. Dragomir Vasić poslanik u NSRS također je uključen u taj predmet. Iznimno važni procesi se trenutno vode u Beogradu, imamo predmet koji je vezan upravo za ubistva u Kravici, što se spominje i u predmetu Gorana Sarića”, podsjeća Džidić.

Pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove ostao je zadatak izricanja drugostepenih presuda Karadžiću i Mladiću, jednako kao i presuda Stanišiću i Simatoviću.