Nobilo za N1 o tužbi protiv Hrvatske: Smatram da može

Vijesti 17. feb 201811:36 > 11:49
N1

Advokat Anto Nobilo sinoć je u Sarajevu održao sastanak s predstavnicima Saveza logoraša u BiH, na kojem su razmatrane eventualne aktivnosti u vezi s reparacijom Republike Hrvatske prema žrtvama po osnovu pravosnažne presude izrečene u Haškom tribunalu u predmetu 'Jadranko Prlić i drugi'.

Rezultate sastanke za N1 je komentarisao Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH.

“Mislim da je sastanak bio dosta korektan i kvalitetan, dogovorili smo se o narednim koracima. U narednom periodu slijedi donošenje odluke i potpisivanje sporazuma o realizaciji ove aktivnosti. Moram naglasiti da nam nije drago da ovo radimo, mi bi željeli da prije svega da se to proba sporazumno riješiti sa Republikom Hrvatskom – nije se dobro tužiti ni za među a kamoli za neke druge stvari. Međutim realnost je jedno – žrtve traže da budu obeštećeni i da se naspram žrtava izvrši reparacija”, rekao je Mešković.

On je naglasio da ”neće biti nikakvih problema u narednom periodu”.

“Definisali smo sve korake i mislim da neće biti nikakvih problema u narednom periodu. Saradnja je dobra, sinoć je bilo oko 30 članova saveza logoraša iz različitih dijelova BiH, imali su priliku sve uživo čuti i gospodin Nobilo njihove stavove i mišljenja, njihove potresne priče. Naravno oni su se mogli uvjeriti u ozbiljnost i mogućnosti i pozitivan ishod pokretanja tužbi u Hrvatskoj protiv Republike Hrvatske”, dodao je Mešković.

Advokat Anto Nobilo za N1 je rekao da je izložio sve pravne i činjenične aspekte moguće tužbe, no odluka o tome da li će se ići na te tužbe je na Udruženju logoraša.

”Oni će mene obavijestiti. Moja analiza ukazuje da je moguća tužba protiv Republike Hrvatske zahvaljujući presudi Haškog Tribunala u slučaju Prlić i drugi u kojem su Tuđman kao tadašnji predsjednik države, Bobetko kao načelnik glavnog stožera i Šušak kao ministar obrane opisani u udruženom zločinačkom poduhvatu u okviru kojeg su napravljeni brojni zločini pa tako i logori u Herceg-Bosni gdje su nezakonito zatvarani civili s kojima se nečovječno postupalo. Prvi put imamo u povijesti da su šefovi strane države opisani kao izvršioci kaznenog djela. Oni nisu presuđeni kao krivi jer su umrli prije početka suđenja, ali iz Presude Haškog Tribunala apsolutno je jasno da su oni učestvovali u izvršenju svih tih kaznenih djela – da su odgovorni. Kako država odgovara za djela koja njeni funkcioneri počinje po zakonima koji vrijede u Republici Hrvatskoj, smatram da se efikasno može podići tužba i ishoditi odšteta”, rekao je on.

Više informacija o ovoj temi saznajte večeras u Dnevniku N1 televizije.