Pala Vlada TK, smijenjen premijer Bego Gutić

Vijesti 17. feb 201817:44 > 18:12
N1

Na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona izglasana je smjena kantonalne vlade i premijera Bege Gutića, javlja reporterka N1.

Sa 20 glasova za, tri protiv i 11 suzdržani, srušena je večeras Vlada TK. Podršku smjeni dao je i SBB, iako je koalicioni partner SDA, te se još ne zna kako će se to odraziti na više nivoe ove koalicije. Do smjene je došlo zbog sukoba dvije struje unutar stranke. Jedna na čelu sa Begom Gutićem, druga na čelu sa Mirsadom Kukićem, nedavno smijenjenim predsjednikom KO SDA Tuzla.

“Nažalost, na sceni je jedna privatna opcija zastupnika predvođena Mirsadom Kukićem, kojoj se priključio i naš koalicioni partner. Mi zvanično koaliciju imamo sa SBB i nekim strankama još”, dodaje Amir Fazlić, povjerenik KO SDA Tuzla.

Gutić i oni koji su ga podržali smatraju da će smjenom ove postave vlade, doći do destabilizacije kantona. Suprotna struja u SDA, ne misli tako.

“Naravno da je predsjednik Povjereništva Amir Fazlić zbunjen. Ovo nije kontra udar Mirsada Kukića. Ovo je bojaznost Amira Fazlića koji je obećao Bakiru Izetbegoviću da ima skupštinsku većinu, da ima većinu u Vladi i da će zadržati isti broj glasova kao na prošlim izborima”, smatra Senad Alić, predsjedvajući Skupštine TK.

U maratonskoj sjednici skupštine poslanici su se redali za govornicom i optuživali jedni druge za neuspjehe njihovih stranaka. Smjenu su podržali veći dio poslanika SDA, SBB-a i NS Radom za boljitak.

“Odgovorno tvrdim da nije dogovaran nikakav prelazak niti jednog zastupnika u naše redove”, poručuje Fuad Hadžimehmedović, poslanik SBB u Skupštini TK.

“Mi bi da smo mogli i da smo imali dovoljno ruku ovu vladu smjenili puno prije, ali želim prije svega upozoriti predsjednika i ovih 13 ovdje, da ovo što danas rade ja haos i rušenje digniteta Skupštine”, ocjenjuje Dževad Hadžić, poslanik SDP u Skupštini TK.

Na vanrednoj pres konferenciji SDA novo povjereništvo najavilo je da će iz članstva isključiti poslanike koji su digli ruku za smjenu vlade te da će u svim opštinama uvesti povjereništvo. Kako kažu, da pročiste stranku.