Iskustva Krajišnika koji je ugostio grupu migranata

N1

Navode da Hrvatska policija ostavlja migrante na teritoriji BiH potvrdila su dva migranta sa kojima smo razgovarali. Iz Granične policije BiH ranije su rekli da se takve tvrdnje provjeravaju, a iz Policije Hrvatske odbacili su ovu mogućnost.

Piletina, riža, sarma. Ovako se hrani 26 migranata smještenih kod Huse Karajlića u Velikoj Kladuši.

“Danas kuha moj brat, za njih 26 će skuhati ručak, sutra opet nađe se neki novi donator. Imamo jednu benzinsku pumpu koja se zove Bušel, čovjek isto priskače u pomoć i svi moji prijatelji koji znaju da ja to ne mogu sam isfinansirati”, priča Karajlić.

Dodaje kako je 12 migranata našao u centru Velike Kladuše i smjestio ih. Otišao je na put, a kada se vratio ukupno ih je bilo 26.

“U policiji sam ih prijavio, granična policija je dolazila i svakoga je i slikala, i bilježila ko su i šta su. Oni su meni rekli da se ja bavim nekim poslom kojim se ne bi smio baviti. Ja ne znam kakav je to posao, samo hoću da pomognem koliko mogu”, ističe Karajlić.

Migranti u BiH ne žele da ostanu.

“Želim da odem u Belgiju, ili Njemačku, ili druge zemlje u centralnoj Evropi”, otkriva nam jedan migrant iz Palestine.

Iz Velike Kladuše pokušavaju da pređu u Hrvatsku. Pokušavaju, ali ne uspjevaju.

“Nisu nas vratili na bosansku granicu, samo su nas ostavili na granici i rekli nam da idemo. Rekli su nam idite. Hrvatska policija nije bila dobra, ostavili su nas u planinama, oko 15 km udaljenim od bosanske granice. Bio je snijeg, kiša i bili smo gladni”, kaže migrant iz Sirije.

Ranije su iz Granične policije BiH potvrdili da ispituju mogućnost da hrvatska policija migrante ostavlja na teritoriji BiH.

“Postoje određeni slučajevi koje provjeravamo, gdje ćemo nakon analize utvrditi i takve mogućnost.”

Iz MUP-a Hrvatske odbacuju ove navode. Kažu samo provode pojačani nadzor granice sa ciljem suzbijanja nezakonitih migracija.

“Obavještavamo vas kako policija Republike Hrvatske ne  ‘ostavlja’ migrante na području BiH, a kako to navodite u svom upitu”, saopšteno je iz MUP RH.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH upozoravaju da oni koji nemaju nikakve dokumente, nemaju pravo da se kreću slobodno po BiH, te da moraju biti pod nadzorom službe za poslove sa strancima.

“Mogu li oni slobodno da se kreću po BiH ukoliko nisu čak ni podnijeli zahtjev za azil. Evo vidite da mogu, a da li bi trebali”, pita se Marijan Baotić.

U Ministarstvu bezbjednosti pojašnjavaju da stranci sa sobom moraju imati lične dokumente, karton o iskazanoj namjeri ili status tražitelja azila. Ukoliko to nema, a uspio je preći od granice sa Srbijom ili Crnom gorom do Granice sa Hrvatskom, znači da je ilegalno prešao cijelu BiH.