Matić: Nisu bili zatočenici u logorima u Hrvatskoj već u BiH

N1

Predstavnici Udruženja "Logoraša BiH" sastali su se u Sarajevu sa Antom Nobilom, advokatom iz Hrvatske, kako bi se dogovorili o pokretanju tužbe pred pravosudnim organima u Zagrebu za naknadu štete zbog vremena provedenog u logorima pod kontrolom tzv. Herceg-Bosne. Kažu kako im presuda iz Haaga daje za pravo da traže odštetu iz Hrvatske.

Ramiz Tiro proveo je u logorima pod kontrolom tzv. Herceg-Bosne – Dretelj, Heliodrom i u podrumu Mašinskog fakulteta u Mostaru – 262 dana. Kaže da je korišten i kao živi štit, izgladnjivan i fizički zlostavljan

“Bio sam psihički dobro rastrešen, dotučen. Bio sam smršao preko 30 kila. Nisam se osjećao kao čovjek, nego kao životinja. Tako su nas oni dotjerali u tim logorima da smo postali životinje”, priča Tiro.

Nakon drugostepene presude Prliću i drugima, logoraši u BiH zbog ovakvih svjedočenja, ali i presude da je Hrvatska učestvovala u Udruženom zločinačkom poduhvatu na teritoriji BiH, sve su bliži da pokrenu tužbu protiv Hrvatske.

“Međusobno smo se dogovorili o narednim koracima. U narednom periodu slijedi, da kažem, donošenje odluke i potpisivanje sporazuma u realizaciji ove aktivnosti. Moram naglasiti da nam nije drago da ovo radimo. Mi bi željeli da sporazumno riješimo ovo sa Republikom Hrvatskom. Nije se dobro tužiti ni za među, a kamoli za neke druge stvari”, pojašnjava Jasmin Mešković, predsjednik Udruženja “Logoraša BiH”.

Logoraše bi trebao zastupati poznati hrvatski advokat Anto Nobilo. On kaže kako je odluka za tužbu na njima, ali da ima osnova da tuže Hrvatsku jer se u presudi Prliću i drugima spominje sam državni i vojni vrh Hrvatske.

“Kako država odgovara za djela koja njeni funkcioneri počine, po Zakonu o obveznim odnosima koji vrijede u Republici Hrvatskoj, smatram da se efikasno može podići tužba i ishoditi odšteta”, ističe Nobilo.

Međutim u Hrvatskoj smatraju kako država Hrvatska ne može biti odgovorna za djela koja su počinili pojedinci. Zvaničan stav imaće ukoliko se podigne tužba. Sa druge strane, bivši ministar za pitanje branitelja u Hrvatskoj Predrag Matić kaže da logoraši nisu bili zatočenici u logorima u Hrvatskoj, već u BiH.

“Sa mnogim stvarima se mi u životu susrećemo koje su nelogične. Ne bi trebalo nikome ništa zabranjivati. Ako oni imaju želju. To je otprilike kao da i ja dođem u Barcelonu, pokucam na vrata nogometnog kluba i izrazim želju da igram za Barcelonu, a oni će odlučiti jel ja imam kvalitetu za to ili ne”, kaže Matić.

Logoraši smatraju kako eventualna nadoknada štete za pretrpljene torture može biti satisfakcija za sve ono što su prošli u logorima pod kontrolom tzv. Herceg-Bosne. Za njih je vansudski dogovor mnogo bolji od samog sudskog procesa, ali tvrde kako neće odustati od podizanja tužbe ukoliko do dogovora ne dođe.