Zvizdić za N1: Izvjesno je da ćemo dobiti kandidatski status

Vijesti 17. feb 201819:32 > 19:34
N1

Sasim je izvjesno da ćemo dobiti kandidatski status, kazao je za N1 presjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, koji učestvuje na sigurnosnoj konferenciji u Minhenu.

Drugi je dan sigurnosne konferencije u Minhenu. Na današnjim obraćanjima dobar dio je bio posvećen Zapadnom Balkanu i pristupanju država ovog dijela Evrope Evropskoj uniji. Presjedavajući Vijeća ministara (VM) BiH Denis Zvizdić iskoritio je priliku da razgovara sa evropskim dužnosnicima, među ostalim i sa Johannesom Hahnom i Miroslavom Lajčakom. Zvizdić je predočio odgovore na Upitnik Evropske komisije.

“Poruke koje sam dobio od EU dužnosnika su dobre, prije svega dobra je poruka koja je definisana unutar Strategije za Zapadni Balkan u kojima se kaže da ako se u BiH postigne konsenzus i ubrza evropski put onda može prestići susjede i postati lider u integraciji u EU. Na bazi naših odgovora na Upitnik sasvim je izvjesno i sigurno da ćemo dobiti kandidatski status”, kazao je za N1.

Zvizdić je istakao, iako se nekada čini da nije tako, da BiH dobro napreduje na putu ka EU.

“Podsjetit ću na posjetu Hahna u decembru prošle godine kada smo razgovarali o 4 aktivnosti, od akciza do Upitnika – i tada je izgledala kao nemoguć zadatak da se taj posao završi. Mi smo za dva mjeseca uspjeli završiti te aktivnosti”, istakao je predsjedavajući VM BiH.

Na pitanje reportera N1 da li će BiH nakon Upitnika možda dobiti nove uvjete, predsjedavajući VM BiH je kazao kako ne zna, ali je dodao da su u ovom trenutku naši odgovori na Upitnik EK jedini formalni uvjet i oni su na “vrlo zadovoljavajućem nivou”.

“Da li će se u jednom trenutku od nas tražiti implementacija presude ‘Sejdić-Finci’, što bi vrlo lako moglo biti uvjet, to trebamo vidjeti u narednih nekoliko mjeseci. Nadam se da to neće postati preduvjet za kandidatski status jer je kandidatski status važan za BiH”, poručio je Zvizdić i podsjetio kako je za 30-ak mjeseci uložen jako veliki trud kako bi se BiH približila evropskoj zajednici, nakon 10 godina stagnacije.

Dodao je da je Zapadni Balkan ponovo u fokusu EU, koja je prepoznala važnost ovog regiona za mir i stabilnost. Međutim, kako je ocjenio Zvizdić, bitno je biti u fokusu u pozitivnom svjetlu, a ne kako izvor nestabilnosti.