Čavić: Dodik postaje član Predsjedništva BiH pa daje ostavku

Vijesti 17. feb 201821:05 > 21:07
N1

U bh. entitetu Republika Srpska karte su pred izbore među prvima otvorili Milorad Dodik i opozicioni PDP i to pričom ko farba kosu, a ko narod. U svemu se otvorila i nova dimenzija i scenario po kojem bi nakon što osvoji funkciju Dodik mogao da da ostavku i preuzme upravljanje entitetskom Vladom.

Kako je postalo izvijesno da predsjednik RS i SNSD-a u oktobru želi da zauzme poziciju aktuelnog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, i počasnog predsjednika PDP-a, medijski sukob Milorada Dodika i Branislava Borenovića ne prestaje.

“Taj Borenović laže, kako ga nije sramota, on laže narod kao neko se farba. Eto, ja se ne farbam, ali on je i dalje sijed i loš momak”, tvrdi Dodik.

“Za razliku od njega ja ne farbam ni kosu ni svoj narod. To pokazuje neku vrstu frustracije, ako je neko kako kaže on loš momak, luzer, onda se ne trebate s njim baviti. Frustracija i strah kod Dodika su primijetni kada smo u pitanju mi iz PDP- a, to šalje poruku da smo mi jaki”, smatra Borenović.

Pozicija predsjednika RS Miloradu Dodiku omogućila je da raspolaže sa oko 11 miliona maraka koliko je bio godišnji budžet kabineta. S druge strane sva tri člana Predsjedništva BiH imaju oko 7,5 miliona zajedno.
Dodik kao entitetski predsjednik ima i 17 savjetnika, dok sva tri aktulna člana Predsjedništva imaju trenutno 18. Kao otežavajuću okolnost Dodiku se spočitavaju loši diplomatski odnosi.

SDS-ova Aleksandra Pandurević nakon objave kandidature na Twitteru reaguje:

“Zamisli srpskog člana Predsjedništva s kojim se vodeći ambasadori ne sastaju i koga niko ne poziva u posjetu, dok njegove kolege ne izbivaju iz ambasada i bore se za svoje ciljeve.”

U međunarodnoj izolaciji i na crnoj listi SAD-a, prije Dodika bio je do 2014. godine i njegov potencijalni protivkandidat SDS-ov Mirko Šarović. Njemu su Amerikanci uveli sankcije zbog afere Orao, sumnjičeći ga da je navodno znao za poslove koje je ta bijeljinska firma imala s režimom bivšeg iračkog predsjednika Saddama Husseina. Šarović je zbog svega 2003. godine podnio ostavku na mjesto predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Ostavku bi nakon predstojećih izbora mogao podnijeti i Dodik, otkriva Dragan Čavić.

Opširnije u prilogu Snežane Mitrović.